Kaoset och bråken bakom kulisserna

Från rekordstart till kris - hur mår Borussia Dortmund egentligen?

Foto: Martin Meissner / TT / NTB Scanpix

avLo Hägerfelth

FOTBOLL

Först: sex segrar på sju ligamatcher.

Nu: fyra förluster på fem ligamatcher och utslaget i Champions League.

När Borussia Dortmund i dag ställs mot Schalke 04 i säsongens första Revierderby riskerar därför tränaren Peter Bosz sparken.

Men tränarfrågan är inte den enda som gnager i klubben.

TV: LEIFBY BIG TEN – PÅ PLATS I GULA VÄGGEN I DORTMUND.

Allting såg ju ut att gå på räls. Borussia Dortmund hade inlett Bundesligasäsongen med en imponerande 3–0-seger mot Wolfsburg, följt upp det med ytterligare tre segrar och ett kryss. Dessutom höll Borussia Dortmund nollan i samtliga av de fem inledande matcherna, ett rekord som gjorde den nye tränaren Peter Bosz till den första tränaren i Bundesligas historia att inleda med den raden.

Samtidigt gjorde det att Borussia Dortmund låg etta i Bundesliga, som bäst med ett försprång på fem poäng ner till Carlo Ancelottis stretande Bayern München.

– Jag är stolt över mitt lag. Detta var inte enkelt, det var till och med den svåraste matchen hittills, sa Bosz efter 3–0-segern mot HSV i den femte matchen.

Samtidigt presterade flera av spelarna i toppslag. Under de där fem första matcherna gjorde skyttekungen Pierre-Emerick Aubameyang fem mål, följde upp det med ett hattrick i den sjätte matchen, 6–1-krossen, mot Borussia Mönchengladbach. Därutöver glimrade flera av lagets otaliga löften med den amerikanske supertalangen Christian Pulisic i spetsen.

Vad kunde gå fel?

Tydligen precis allt.

”Handlar om tillförlitlighet och lojalitet”

När Borussia Dortmund gick av planen den 27 maj gjorde man det som cupmästare. De hade nyss besegrat Eintracht Frankfurt med 2–1, ett straffmål av Aubameyang fällde avgörandet när klubben tog sin första titel sedan supercupsegern 2014.

Men den guldiga konfettin hade knappt lagt sig när tränaren Thomas Tuchel fick sparken.

– Vi vill tacka Thomas Tuchel och hans tränarteam för deras framgångsrika jobb hos BVB som kulminerade med cupsegern mot Eintracht Frankfurt i lördags. Vi önskar Thomas all lycka i hans fortsatta karriär, skrev klubben kort och torrt i ett första uttalande.

Men inte långt därefter började de bakomliggande orsakerna rullas ut när klubbens vd Hans-Joachim Watzke gick ut med ett öppet brev till klubbens supportrar, som inte var helt nöjda med klubbens beslut.

– Den här truppen har skapat historia. Att vi är tacksamma är väldigt tydligt för vår tränare Thomas Tuchel och hans team. Det är när det faktum att vägarna mellan Borussia Dortmund och Thomas Tuchel ändå skiljs åt, som delar av våra supportrars kritik och brist på förståelse möts, inledde Watzke.

Därefter gick han till hård kritik. Mot hur samarbetet med Tuchel inte fungerade, hur Tuchel inte hade tagit sitt ansvar som ledare och hur Borussia Dortmund inte skiljs åt från hur andra klubbar och företag fungerar.

– Det handlar alltid om grundvärderingar som tillit, respekt, samarbets- och kommunikationsfärdigheter, autenticitet och identitet. Det handlar om tillförlitlighet och lojalitet. Tyvärr har vi inte sett någon bas för tilltro och lovande samarbete i den närvarande tränarsituationen.

Att Tuchel och Watzkes relation var frostig var ingen hemlighet. Det första spikslaget mellan de två hade redan slagits långt innan då Tuchel och den i klubben oerhört omtyckte chefsscout Sven Mislintat hade landat i en schism. Mislintat, som hyllats som en av världens främsta scouter, kallad ”Diamond Eye”, och handplockat spelare som Robert Lewandowski, Shinji Kagawa och Mats Hummels, ville värva Óliver Torres från Atlético Madrid. Så långt att förhandlingarna hade inletts. Sedan klev Tuchel emellan och avbröt dealen.

Därefter gick inte deras relation - som med tiden enbart blev sämre - att läka. När Mislintat tidigare i veckan presenterade sin något oväntade flytt från Borussia Dortmund till Arsenal bekräftade han att relationen till Tuchel var en anledning till att han nu lämnar Dortmund.

Men det var långt ifrån den enda brytningspunkten. Från andra sidan tog ledningen vid flera tillfällen beslut bakom Tuchels rygg, värvningar genomfördes utan tränarens medgivande och beslutet att spela Champions League-kvarten mot Monaco dagen efter bombattacken mot spelarbussen likaså. Båda är områden där Watzke tillsammans med sportchefen, tillika radarpartnern, Michael Zorc tog de avgörande besluten bakom Tuchels rygg.

Att Tuchel skulle få sparken var således endast en tidsfråga. De interna striderna var i högsta grad externa när Borussia Dortmund valde att sparka Tuchel. Istället ringade BVB in hans ersättare i Amsterdam där Peter Bosz hade fört Ajax till en Europa League-final mot Manchester United.

Kontroverserna över?

Knappast.

Efter den där rekordomprydda säsongsstarten har Borussia Dortmunds interna konflikter återigen seglat upp till ytan.

”BVB fallit in i medelmåttighet”

Sedan 6–1-segern mot Borussia Mönchengladbach har Borussia Dortmunds form dalat rejält. Matchen efter mötte tyskarna Real Madrid i Champions League, förlorade och hade därmed redan halkat efter såväl dem som det Tottenham de hade förlorat mot i öppningsmatchen. Därefter vann Borussia Dortmund ligamatchen mot Augsburg med 2–1, men Bosz var för första gången kritisk till insatsen.

– Detta var den sämsta matchen sedan jag kom hit. Vanligtvis förlorar du dessa matcher, sa holländaren.

Sedan dess har Borussia Dortmund inte vunnit en enda match. Istället lyder resultatraden fyra ligaförluster och ett kryss, vilket nu placerar klubben femma i ligan, nio poäng efter det Bayern München som de för två månader sedan hade lämnat bakom sig.

Samtidigt skickade Tottenham definitivt ut Dortmund ur Champions League i tisdags, det efter att ”Die Schwarzgelben” i de tidigare två matcherna misslyckats med att besegra cypriotiska APOEL.

Det gör att Bosz nu har gått från ”Boss” till rejält ifrågasatt.

”De som klagade på Borussia Dortmunds frivilliga separation från den framgångsrike tränaren Thomas Tuchel för ett halvår sedan känner sig nu berättigade. Under Peter Bosz har BVB fallit in i medelmåttighet.”, skrev den tyske journalisten Ulrich Hartmann efter Tottenham-förlusten.

Men sprickor i klubben kunde redan urskiljas i somras. När Barcelona sålde Neymar, fick 2,2 miljarder i behov av användning, spetsade katalanerna snabbt in sig på Borussia Dortmunds supertalang Ousmane Dembélé. Men Dortmund ville inte sälja, valde istället att stänga av den transfersugne fransmannen och behålla honom mot hans vilja.

Något som klubben snabbt fick kritik för att de gjorde.

– Vi borde inte titta på hur detta ser ut för en klubb som är registrerad som ett aktiebolag, menade Watzke.

– Hela Bundesliga borde kanske se hur viktigt det är att vi visar styrka nu. Dembélés beteende är inte enbart en angelägenhet för oss, utan skulle kunna påverka samtliga 17 övriga klubbar i framtiden. De borde vara glada över att vi bankar ner en stor, fet stoppskylt.

Tyvärr för Borussia Dortmunds del struntade Barcelona i alla trafikregler. En knapp vecka senare presenterades Dembélé i blått och rött medan Ruhrklubben snopet fick blicka framåt och nöja sig med att få behålla eftertraktade Aubameyang. Åtminstone tillfälligt.

Nu, efter den inledande målformen, har även gabonesen börjat sätta kilar i det redan hackande hjulet.

Inför förra helgens Bundesligamatch, den som skulle bli en tung förlust mot Stuttgart, stängdes nämligen Aubameyang av. Utåt kommunicerat som ”disciplinära orsaker”, enligt ryktena för att han ska ha anlänt försenad till träningen. Det dementerade anfallaren efteråt och mot Tottenham var han tillbaka på planen.

Oavsett vad orsaken var blev kontentan av uppståndelsen att det placerades ett nytt frågetecken över Aubameyangs framtid i klubben.

Jobbet på spel i derbyt

Inför dagens Revierderby mot Schalke 04 är Bosz mer pressad än någonsin. I Tyskland kritiseras han för sin envisa inställning till att hålla fast vid sin holländska taktik, samma taktik som han tidigare hyllades för men som nu inte fungerar. Redan inför matchen mot Tottenham sades han därför ha fått två matcher på sig att rädda jobbet. Stämmer de uppgifterna innebär en förlust i dag ett förlorat jobb.

– När du är i en storklubb som Dortmund måste du vinna. När du inte gör det under en lång period, då ökar pressen, konstaterade Bosz inför matchen.

Men tränarsituationen är ju inte det enda som klubben har på bordet. Vid sidan av fortsätter osäkerheten högre upp. Förutom att Mislintat lämnade klubben för Arsenal ryktas även Zorc för närvarande packa väskan för att vandra samma väg, till samma klubb.

Vad gör Borussia Dortmund om såväl deras chefsscout som sportchef lämnar? Vad betyder det för deras nutid och framtid?

Vad skickar det för signaler?

Borussia Dortmund–Schalke 04, lördag klockan 15.30.

Källor. Goal, Der Spiegel, bvb.de, FourFourTwo, Bild, ESPN, T-Online.de, Süddeutsche Zeitung, Sport1

ARTIKELN HANDLAR OM