Blågult lyfter på världsrankningen

Landslaget siktar på ny mästerskapssuccé: ”Bli ännu bättre”

SAMARA. Det tog stopp för Sverige i kvartsfinalen.

Men framgången i VM lyfter Blågult på världsrankningen. 

Och laget blickar redan vidare mot nya mästerskap. 

– Förhoppningen är att vi får uppleva något sådant här igen i EM, säger Emil Forsberg. 

Landslagets VM-resa tog slut i kvartsfinalen mot England.  Men efter tre segrar (Sydkorea, Mexiko och Schweiz) kommer Sverige att lyfta ordentligt när Fifa presenterar den nya världsrankningen den 19 juli.

Det ger dock inte automatiskt ett bättre läge inför EM-kvallottningen som genomförs den 2 december. 

För redan i september väntar nystartade UEFA Nations League för Sverige. 

I potten i den nya turneringen finns en bonuschans att ta sig till EM 2020 – och resultaten där påverkar hur Sverige seedas i EM-kvalet.

Efter VM-succén hoppas Blågult på ny framgångar. 

– Det var många som inte trodde att det här skulle hända för två år sedan och vi har gjort något otroligt bra. Jag tycker att framtiden ser relativt ljus ut. Vi har något vi kan bygga vidare på, det är många som är inkörda i systemet så man hoppas så klart att vi kan göra något
sådant här igen, säger Ludwig Augustinsson

Emil Forsberg är inne på samma spår. 

– Förhoppningen är att vi får uppleva något sådant här igen i EM. Vi vill ha mer, säger han och fortsätter: 

– Vem hade trott att vi skulle ta oss till en kvartsfinal i VM, det är många
stora nationer som åkt ur.

Sverige kan se tillbaka på ett VM där man överträffat alla förväntningar. Efter segrar mot Sydkorea, Mexiko och Schweiz kommer landslaget lyfta på världsrankningen.
Sverige kan se tillbaka på ett VM där man överträffat alla förväntningar. Efter segrar mot Sydkorea, Mexiko och Schweiz kommer landslaget lyfta på världsrankningen.

”Bli mer dominanta”

Mittfältsstjärnan vill dock se förbättringar i det svenska laget. 

– Vi ska bli ännu bättre, framför allt i det offensiva. Där måste vi bli ännu mer dominanta. Men just nu svider förlusten, säger han. 

Andreas Granqvist, Sebastian Larsson och Ola Toivonen kan lämna landslaget när VM nu är över. Men målvakten Robin Olsen har fått mersmak. 

– Landslaget är en stor ära och den stolthet jag känner över att representera Sverige efter detta VM, jag längtar till nästa landslagssamling, säger han och fortsätter: 

– Jag testade EM 2016 och fick inte spela. Jag fick komma hit och spela ett VM som är det största och när man väl har testat spela det är det något jag vill göra igen. 

”Två år till”

Det har under VM-succén höjts röster för att förbundet redan nu ska förlänga med Janne Andersson och knyta upp honom längre än de två år han har kvar, över EM 2020.

På presskonferensen efter förlusten fick han frågan om det förekom några förhandlingar.

– Jag har inga som helst funderingar på någon framtid kring något just nu. Grunden är att jag har två år till. Det är det som är i dag, säger Andersson.


Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.