”Borde stängas av från nästa VM”

avMartin Tolén, Michael Wagner

S:T PETERSBURG/STOCKHOLM. Mötet Colombia–England blev ett hett sådant.

Nu rasar fotbolls-England mot Colombias brutala spelstil.

– De borde stängas av från nästa VM, säger förre landslagsspelaren Chris Waddle i BBC Radio.

– Det är det smutsigaste laget jag någonsin mött, fortsätter mittbacken John Stones.

Åttondelsfinalmötet mellan Colombia och England blev en hård, på gränsen till ful historia.

Åtta gula kort delade amerikanske huvuddomaren Mark Geiger ut.

– Att utse amerikanska domare till en sådan här match är ett väldigt kontroversiellt beslut. Det fanns många situationer som domaren tolkade till Englands fördel. Han tog Englands sida. Det är en skam, sa anfallsstjärnan Radamel Falcao efteråt.

”Stäng av dem från nästa VM”

Men nu slår fotbolls-England tillbaka.

Förre engelske landslagsspelaren Chris Waddle tycker inte att Geiger gav fördelar till England, utan snarare att Colombia borde ha fått ett par spelare utvisade.

– Han hade inte dömt annorlunda om hade pratat ett annat språk. När domaren blåser i sin pipa har han fattat ett beslut, varför ska de ens argumentera med honom? Colombia hade en matchplan som gick ut på att förstöra matchen. Med spelarna de saknade visste de att de inte skulle kunna matcha England. Det var en vidrig fotboll, jag skulle ge dem enorma böter och till och med stänga av dem från nästa VM, säger Waddle i BBC Radio.

Han får även medhåll av landslagsbacken John Stones.

– Det är det smutsigaste laget jag någonsin mött. De knuffade domaren. De sparkade upp straffpunkten. Och fler saker som ni inte hört om än, säger han på en presskonferens inför mötet med Sverige.

Vad var det för saker som vi inte såg som hände på planen?

– Jag vill helst inte prata om det för då hamnar jag i trubbel. Jag har aldrig sett ett sådant uppförande tidigare, det kunde varit flera röda kort.

Foto: Peter Wixtröm / AFTONBLADET
John Stones.

”En katastrof för fotbollen”

Colombianske vänsterbacken Johan Mojica fick bland annat kritik riktad mot sig efteråt för att ha försökt att sparka sönder straffpunkten innan Harry Kanes straff till 1–0.

Tyska Die Welt kallade beteendet för ”det smutsigaste på VM”.

– Men i slutändan är det de som sitter på ett flygplan hem och vi är fortfarande kvar här, säger John Stones och fortsätter:

– Ibland kan man bli indragen i det fula spelet men vi fortsatte att spela vår fotboll. Det visar vilken kvalitet vi har, vi kan se tillbaka på matchen och vara väldigt stolta hur vi höll ihop det och inte lät oss påverkas.

Chris Waddle:

– Hela världen tittar på det, varenda unge som älskar fotboll kollar. Vad lär det världen om fotboll? Om en engelsk unge tittar på den här matchen och Colombia vinner matchen, tror de att det är rätt sätt att spela på då? Ja, många kopierar det de ser. Om Colombia hade vunnit hade det varit en katastrof för fotbollen, säger han.

Englands nästa VM-match är kvartsfinalen mot Sverige på lördag.

Foto: CARL RECINE / X03807