Rosengård bröt Piteås mäktiga svit i historiska matchen

2 296 personer såg Rosengård vinna i midnattssolen

avSimon Norberg

FOTBOLL

KIRUNA. Historisk match mellan serieledarna och ligatvåan på neutral mark norr om polcirkeln i midnattssolen.

I snålblåst och tiogradig värme blev Sanne Troelsgaard, 29, stor matchvinnare när FC Rosengård bröt Piteås mäktiga svit på sju raka segrar.

– Att de jublar så där efter matchen visar att de har jävligt mycket respekt för oss, säger June Pedersen.

Piteå IF och FC Rosengård dukade upp till fotbollsfest under midnattssolen i Kiruna – med norrbottningarna som hemmalag, 38 mil hemifrån.

Dessutom var det ettan mot tvåan i tabellen.

Bröt Piteås svit

Efter sju raka segrar var Piteå fem poäng före Rosengård när matchen började.

När domare Sara Persson blåste av tungviktsmötet 90 minuter fotboll senare hade skånskorna tagit in tre poäng i tabellen genom en 1–0-vinst.

När timmen var spelad fick hemmalagets June Pedersen en felträff som gav Sanne Troelsgaard ett friläge som danskan förvaltade när hon rundade Cajsa Andersson och tryckte in sitt fjärde mål för säsongen.

– Jag är verkligen nöjd. Piteå är ett bra lag, men jag tycker vi spelar mycket bra idag. Vinden påverkade mycket. Vi vill gärna vara med i toppen och visste att vi var tvungna att vinna idag för att vara med mot Piteå, säger danskan.

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Foto: PÄR BÄCKSTRÖM / BILDBYRÅN
June Pedersen
Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

Bytte spelsystem

När en svit bröts stod en annan kvar.

Sedan Piteå gick upp i damallsvenskan 2009 har laget aldrig lyckats besegra Rosengård.

– Det är ju som sagt lite fjortisvarning på mig när de gör mål. Bollen stannar upp, jag tajmar den fel och halkar till. Det får inte hända. Men jag tar den på mig. Vi var tvungna att åka på ett jävla skitmål för att förlora. Vi är bättre än så här. Jag gav de målet. Att de jublar så där efter matchen visar att de har jävligt mycket respekt för oss och att vi gav dom en match, säger en nedstämd June Pedersen.

På presskonferensen efteråt berättade sedan gästernas tränare Jonas Eidevall att laget ändrade spelsystem sista träningen inför matchen för att möta Piteå på bästa sätt.

– Vi bytte system utifrån att kunna hantera Piteås sätt att spela på den här gången. Det var ett test i vad vi kan förvänta oss som lag och svaret är att vi kan förvänta oss hur mycket som helst. Potentialen för att vara ett mästarlag har vi definitivt.

I nästa omgång ställs Piteå mot Kristianstad och Rosengård mot Linköping.

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM