Fagerlund: Kan Belgien gå hela vägen?

De sprang arrogant över Panama och trampade hänsynslöst på Tunisien.

Vilken tanke som väcks i huvudet nu? Att självaste England väntar i den sista gruppspelsmatchen.

Då lär vi få svaret på om Belgien har vad som krävs för att gå hela vägen.

Det måste ha varit VM:s 17 mest intensiva minuter hittills, både händelse- och känslomässigt.

När fenomenale Eden Hazard rullade in mästerskapets tusende VAR-straff (som för en gångs skull inte alls var hundra procent självklar) återkom tanken om att ”Belgien minsann kommer bli farliga i år”.

3–0-segern mot Panama i premiären var inte perfekt, men väl tre vattentäta poäng och ett spel som skvallrade om att laget skulle bli än mer ogenomträngligt så småningom. Nu stod Tunisien på andra sidan, ännu en nation med ambitioner – men också ytterligare en nation vars defensiv är allt annat än impregnerad.

Med lite flyt hade tunisierna kunnat få med sig ett bra resultat mot ett avslutsslarvigt England i den första matchen, men deras smärtsamma förmåga att blotta sig gång på gång mot några av världens kvickaste och mest effektiva anfallare skadade drömmen om avancemang.

De lappade inte igen såret mot Belgien heller.

Ena sekunden skidpjäxor – andra guldfötter

”De Rode Duivels” tog sig ständigt framåt i planen, där särskilt högerkanten var helt utlämnad för Thomas Meunier att göra lite vad han ville. När Romelu Lukaku sprang in i ännu en lucka var det bara för Dries Mertens att skicka fram bollen för att sedan se den förstnämnde avsluta vid den bortre stolpen till 2–0.

”Det här kommer rinna i väg” hann nog de flesta tänka innan också Belgien blottade en akilleshäl. Ett stort antal mål i det här mästerskapet har kommit på fasta situationer och det är uppenbarligen något som även Robert Martinez mannar måste slipa på. Dylan Bronn, till vardags hemmahörande i just belgiska ligan och Gent, nickade tämligen ohotat in reduceringen och väckte en liten, liten nerv i den annars enformiga matchen.

Så klev han fram igen några minuter innan halvtid, Lukaku. Strax innan anfallaren chippade in 3–1 hade han lyckats dribbla bort sig själv och gått miste om ett givet läge. Men det är ju lite så det fungerar med Romelu Lukaku, ena sekunden skidpjäxor, andra guldfötter.

Ett makalöst lag

Det belgiska landslaget är nästan skrämmande väl utrustat och påminner till viss del om ett all-star-lag från Premier League. Hazard, ni vet? Han sprang i djupled kort in i den andra halvleken, behandlade bollen som om den var fastklistrad vid kroppen och tryckte in 4–1 som ingenting.

Vem som gjorde den makalösa framspelningen? Det var faktiskt försvararen Toby Alderweireld och inte Kevin de Bruyne, även om det var enkelt att tro det. Man City-mittfältaren som har dominerat ligasäsongen fullständigt genom sin intelligens och förmåga att se passningsalternativ som ingen annan ser.

Tunisien, som tvingades göra sitt andra byte redan efter 40 minuter på grund av skador, var totalt utlämnat och nu handlade det mer om att försöka rädda hedern än en poäng. Klockan hade bara tickat upp till 60 men det här mötet hade likväl kunnat blåsas av, den var redan vunnen, och Martinez tog av Lukaku för lite vila.

Vilken tanke som väcks nu?

Det är inte som att Belgien med sina åtta mål på två matcher har seglat upp som en given guldkandidat riktigt än. VM-kvalgruppen som de plockade hem utan problem var till bredden fylld med blåbär, och segrar mot Tunisien och Panama räcker inte riktigt för att övertyga den mest skeptiska.

Men nog ser Hazard, Lukaku, De Bruyne, Meunier, Mertens och övriga ut att må bra ihop. Lägg därtill en formstark Michy Batshuayi som efter ett, två, tre, fyra lägen dunkade in 5–1. Det blev dock inte slutresultatet eftersom Wahbi Khazri såg till att Tunisien fick hål på Thibaut Courtois en sista gång.

Farhågorna om en utebliven spelidé, som den vanligtvis så tystlåtne De Bruyne flaggade för i höstas, märks än så länge inte av överhuvudtaget. Hur långt det sedan räcker får tiden i stället för spekulationerna utvisa.

Vilken tanke som väcks i huvudet just nu?

Den om att ingen mindre än England väntar i den sista gruppspelsmatchen.

Bringt it on, säger jag bara.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller