”Det känns som jag kommit in i historie- böckerna på riktigt”

Zlatan fick Guldbollen för tredje gången

Zlatan, Pelé och Guldbollen.
Zlatan, Pelé och Guldbollen.

Zlatan Ibrahimovic har skrivit svensk fotbollshistoria.

Måndagen den 17 november 2008 tog han som förste fotbollsspelare emot Guldbollen för tredje gången.

– Det känns som om jag kommit in i historieböckerna på riktigt nu, säger Zlatan till Sportbladet.

Det finns många sätt att beskriva Zlatan Ibrahimovics storhet som fotbollsspelare. Man kan titta på målen han gjorde mot Palermo i lördags till exempel. Eller så kan man göra det väldigt enkelt för sig och kolla in årtalen 2005, 2007 och 2008. Igen. 2005, 2007, 2008. För första gången i Guldbollens 62-åriga historia har Sportbladets och Svenska Fotbollförbundets pris till Sveriges bäste svenske fotbollsspelare på herrsidan gått till en spelare för tredje gången. Zlatan Ibrahimovic, 27. Och Sportbladet säger givetvis grattis till den historiska bedriften.

– Tackar. Det känns som om jag kommit in i historieböckerna på riktigt nu. Även om jag var det innan med två guldbollar så är jag nu själv på tre. Det känns särskilt kul om man kollar alla namn som vunnit guldbollen. Fantastiska spelare, legendarer inom svensk fotboll. Sen kommer jag från Rosengård och får vinna tre. Helt fantastiskt! Inte ens jag själv hade trott att jag skulle få tre.

Avgjorde Serie A

Zlatan Ibrahimovic tog emot priset för första gången 2005 då han hade varit med om att vinna Serie A med Juventus. Den gången var han inte på plats i Stockholm. I stället accepterade skådespelaren Mikael Persbrandt priset å Zlatans vägnar. Förra året kom han från ännu en storartad säsong där det blev ligaguld med Inter och 15 mål på 27 matcher. I fjol slet han med en knäskada, men gjorde ändå 17 mål på 26 matcher i Inter. Inte minst avgjorde han ligan i sin comeback i sista omgången mot Parma med två mål. Knäskadan störde honom i EM. Ändå gjorde han två mål i EM för Sverige där fullträffen mot Grekland var ett av de vackraste målen i turneringen.

Stöttades av pappan

Knäproblemen lär han få leva med resten av sitt fotbollsliv, men det tycks inte stoppa honom. Han är given i storlaget Inter där demontränaren Jose Mourinho skapat ett särskilt band till den svenske forwardsjätten. Zlatan har betalat tillbaka med sju mål på elva matcher hittills i Serie A. Men Mourinho i all ära. Det finns någon annan som har satsat på Zlatan från allra första början.

– Att jag skulle komma dit jag är i dag är det nog ingen som hade trott. Utom min pappa. Han har alltid trott på mig och stått bakom mig. Han har gett mig sådana kommentarer: fortsätt köra du kommer få de bästa troféerna som finns att få. Han är den som pushat mig och styrt mig i rätt riktning, säger Zlatan till Sportbladet.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN