Skrällen när Blackburn vann hela PL

Av: Erik Niva

Publicerad:
Uppdaterad:

Nivas julkalender: Lucka 15

I början av 1990-talet var de på väg ner i tredjedivisionen. Fyra år senare vann de ligan.

Var han den siste av sin sort – eller en försmak på det som skulle komma?

När Jack Walker var 13 år slutade han skolan och började i stället jobba som metallarbetare i sin pappas lilla företag.

Åtta år senare flyttade han upp från fabriksgolvet och tog över firman, då pappan dog i förtid.

Från och med nu ställde han höga krav på sig själv.

Han började jobba klockan fem varje morgon, och vägrade att ge sig själv mer än 100 kronor i veckolön innan företaget omsatte mer än en miljon kronor.

Det tog sin tid, men 1984 var Walker’s Steel störst i England på sitt område.

Stål var en sak – andra grejer gick snabbare och lättare.

När Jack Walker bestämde sig för att investera i sin kära hemstadsklubb Blackburn Rovers i början av 1990-talet var de på väg rätt ner i tredjedivisionen.

Fyra år senare hade de vunnit ligan.

Alan Shearer var störst

Anförda av den engelska fotbollens klart största stjärna – Alan Shearer – blev lilla Blackburn det första lag att vinna Premier League som inte hette Manchester United.

– Inför varje match söker jag upp en bookmaker och sätter en slant på Alan som första målskytt. Och han sviker aldrig, saWalker.

Än i dag är Blackburn det enda lag utanför de så kallade ”Big Four” som lyckats spränga toppdominansen – men var de egentligen det sista skrällgänget eller det första köpelaget?

Å ena sidan lyckades de häva sig upp ur anonymiteten tack vare att Jack Walker var beredd att spendera mer pengar än någon annan.

Å andra sidan var summorna han investerade ändå kaffepengar jämfört med de som snurrar runt i 2000-talets Premier League.

– Det som skiljer Jack Walker från många av dagens ägare är inte pengarna – det är att han var en lokalt förankrad man från Blackburn som alltid hade älskat sin klubb och sin fotboll. Pengarna i sig är inte problemet, det är om det saknas känslor för sporten. Skulle alla klubbägare av i dag ha samma grund som Jack Walker så skulle fotbollen må bättre, säger Alan Shearer.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN