Sverige klart för historiskt VM

avFredrik Jönsson

FOTBOLL

”Det är första gången i svensk fotboll”

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Det svenska U17-landslaget är klart för ett historiskt VM.

Missnöjda med prestationen – men glada för poängen.

1-1 mot Österrike innebär att förbundskapten Roland Larsson och hans U17-landslag har skrivit historia.

– Det är en stor framgång för de här killarna, säger Larsson till Sportbladet.

Det är Sveriges första U17-mästerskap någonsin. I öppningsmatchen blev det en skrällseger mot Schweiz och på onsdagen kryssade det svenska ungdomslandslaget mot Österrike, 1-1.

– Vi är inte nöjda med prestationen, vi kom inte alls upp i den nivån som vi hade hoppats på. Det var mycket som inte fungerade i dag. Men vi är nöjda med poängen, säger förbundskapten Roland Larsson.

”Mycket stort”

Resultatet betyder att Sverige har fyra poäng och är tvåa i gruppen, med lika många poäng som tabellettan Slovakien.

Poängen betyder även att laget har skrivit historia – de ska spela VM i Förenade arabemiraten i höst.

– Det är första gången i svensk fotbollshistoria på U17-nivå som någon har tagit sig till VM. Killarna födda 1971 gjorde det, men det var som juniorer, när de var 18-19 år, säger Roland Larsson.

– Det är mycket stort, det är en fantastisk prestation. Det är en dröm som går i uppfyllelse. Jag hade det i slutet av min presentation inför matchen: ”Ska vi skriva historia?”. Och det gjorde vi. Det är en stor framgång för de här killarna och deras klubbar.

Yngsta spelaren nätade

Matcherna spelas i två halvlekar, 40 minuter vardera, och fyra minuter in i den andra tog Sverige ledningen. Ali Suljic, endast 15 år - född 1997, nickade in ledningsmålet efter en hörna från Gentrit Citakus.

– Det var jättekul för honom. Snyggt mål också, säger Larsson.

Bara minuter senare kvitterade dock Nikola Zivotic för Österrike.

– Under de första sju minuterna känns det som att vi har två-tre bra målchanser. Hade vi gjort 1-0 där hade det blivit en annan match, säger Larsson.

– Men sedan kändes det som att killarna tycker det var lugnt och de trodde att det skulle rulla på. Vi kom inte igång med våra löpningar, det var passivt och saknades intensitet. Och kommer man fel är det svårt att rätta till det.

Kan förlora – men ändå nå slutspel

Nu väntar seriefinal mot Slovakien på lördag den 11 maj. För att vara säkra på avancemang i pågående EM-slutspel ska Sverige helst ta en poäng i sista matchen.

– En full arena på lördag och vi ska göra upp om gruppsegern. Vi ska försöka spela bättre fotboll och det känns inspirerande, säger Larsson.

– Om Schweiz slår Österrike så kan vi förlora men ändå komma före och gå vidare i EM, då inbördes möte gäller. Men för att vara riktigt säkra behöver vi en poäng för att gå vidare till EM-slutspel.

Före 2001 fanns inte U17-EM eller VM, då spelades i stället mästerskap för U16. Senast Sverige deltog där var EM 1999.