Bank: En av de viktigaste och en av de oviktigaste matcher AIK spelat

FOTBOLL

När det ofattbara börjar bli fattbart ska vi se en fotbollsmatch igen.

AIK mot IFK Göteborg.

Änglarna kommer att vara där.

Det här har ju alltid varit ett möte som pulserat av känslor.

Stockholm mot Göteborg, huvudstad mot fotbollshuvudstad, öst mot väst, kärlek och hat, nervositet och ångest.

I kväll är det en match med sorgband.

De är AIK mot IFK Göteborg, det är ­Gnaget mot Blåvitt – och det är alla för I­van Turina.

Fotbollsfamiljen har ställt upp

Det har gått fyra dagar sedan AIK:s stora målvaktshjärta slutade slå, det är förstås alldeles för lite för att börja tänka på fotboll igen. Men det går inte att säga vad som är lagom, vad som är tillräckligt. Tiden läker inga sår, den lägger sig bara i vägen så att de inte syns lika tydligt.

För AIK, för de som var närmast Ivan Turina, handlar de här dagarna om att sätta en fot framför den andra, att låta små doser av vanlighet sippra in och späda ut sorgen. Tänka på annat, en sekund eller en ­minut.

AIK–Blåvitt är, just den här gången, ­både en av de viktigaste och en av de oviktigaste matcher AIK spelat. Det finns inte ens en motsättning där.

De senaste dagarna har fotbolls-Sverige i allmänhet, supporter-Sverige i synnerhet, visat ett ansikte som många har förtvivlat lätt att glömma bort ibland. En mans frånvaro har varit närvarande överallt och det har, mitt i tragiken, varit välgörande att se fotbollsfamiljen förtjäna sitt namn.

Jag är mer än övertygad om att det blir en värdig och varm fortsättning i kväll, något att vara stolt över.

Matchen avgörs i mitten

Vad det blir för sorts fotbollsmatch är omöjligt att veta.

IFK Göteborg har inte förlorat en match i år, AIK har bara vunnit en match i år. Det mesta talar för att Andreas Alm skickar in ett erfaret innermittfält för att ta kampen mot Blåvitts ramstarka brottarduo.

Dubbelmatchen mellan Celso Borges/Helgi Danielsson och Jakob Johansson/Philip Haglund kommer att avgöra vilka som får övertaget. Däremot tror jag inte att det kommer att avgöra hur matchen ser ut. Säsongsstarten har inte fått mig att tvivla på AIK:s kvalitéer, men jag undrar om inte laget är bättre konstruerat för att spela kontringsfotboll än för att v­ara spelförande.

I dag möter de ett lag som redan ­genomfört den förändringen.

Blåvitt har absolut en trupp som skulle kunna dominera match­bilder, men det passar dem helt enkelt bättre att byta bort ­bollinnehavet mot snabba ­omställningar. Tobias Hysén och David Moberg Karlsson är seriens allra mest konkreta löpmaskiner, de kommer att gilla ytorna de får i kväll.

Lyckas de utnyttja dem går IFK Göteborg och lägger sig i serieledning, medan AIK får börja omformulera sin inställning till den här säsongen.

I kväll måste taket vara öppet

Men säsongen ligger på andra ­sidan tunneln. I kväll ska AIK bara sätta en fot framför den andra. Just den här gången tror jag inte ens att de kommer att diskutera huruvida taket över Friends arena ska vara öppet eller stängt.

Det måste vara öppet, så att änglarna kan se.

Ödesmatch mot IFK Göteborg, inför stor­publik på hemmaplan – Ivan Turina hade inte velat missa det här för n­ågot i världen.

avSimon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM