AIK Fotboll

”Har aldrig varit med om något liknande...”

Av: 

Oskar Månsson

FOTBOLL

Kriget om en plats i mittlåset: ”Är stenhårt helt enkelt”

Alla har erfarenhet från a-landslaget Alexander Milosevic, Daniel Majstorovic, Per Karlsson och Niklas Backman slåss om de två platserna i AIK:s mittförsvar.

Foto: OSKAR MÅNSSON

PORTLAND. Konkurrensen bland AIK:s mittbackar är sannolikt landets tuffaste.

Fyra spelare med erfarenhet från a-landslaget på senare år slåss om två platser.

– Det är stenhårt helt enkelt, jag har aldrig varit med om någon liknade, säger Niklas Backman.

Stenhård konkurrens Backman tänker sno en av mittbacksplatserna i AIK.

Foto: SCANPIX

I söndags startade Daniel Majstorovic och Alexander Milosevic i mittförsvaret när AIK spelade 0–0 mot FC Dallas, i onsdag fick Niklas Backman och Per Karlsson förtroendet i nästa mållösa match, den gången mot San Jose Earthquakes.

Det är med andra ord inget fel på bredden i lagdelen.

”Måste visa nu”

– Det är stenhårt helt enkelt, jag har aldrig varit med om något liknade. Men det är kul på sitt sätt, säger Niklas Backman när Sportbladet träffar honom efter en träning på lägret i Portland.

– Det gäller verkligen att visa att jag ska spela nu med. Att visa på träningar och matcher att jag ska ­vara nummer ett och att de ­andra får slåss om resten. Det är den inställning man måste ha.

Hur går snacket mellan er?

– Det är jättebra stämning mellan oss. Det är lite som med målvakterna, de umgås med varandra och det gör vi också. Alla är bra kompisar.

Daniel Majstorovic, klart äldst men ändå det senaste tillskottet i mittförsvaret, tycker att det varit för mycket medie på konkurrensen i lagdelen.

– Det är ingen som snackar om att vi har sju bra innermittfältare som konkurrerar, fem bra forwards och två bra målvakter. Men samtidigt är det positivt att det pratas om konkurrensen för då är det som det ska vara. Det ska vara tufft att spela i AIK, säger han.

35-åringen drar en parallell till de utländska klubbarna som han spelat i.

– Utomlands är det minst samma konkurrens, du har minst två–tre att slåss med. Detta är inget som jag räds.

”Inkörd nu”

För egen del räknar han också med att kunna infria förväntningarna som ställdes på honom när han värvades förra sommaren.

– Jag vet vad jag kan och går för. Jag tror inte att klubben hade gjort den här investeringen för att jag ska tillbringa tid på bänken eller utanför den.

– Jag behövde en inkörningstid för att komma in i det. I höstas kom jag tillbaka efter sju–åtta månader och tajmingen fanns inte där. Men jag tror inte klubben räknade med mig fullt ut 2012. Det är det här året som gäller för mig att visa vad jag kan, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vilken EM-succé! Klicka hem Sportbladets unika Isak-tröja! Begränsat antal - först till kvarn

Sportbladet

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AIK Fotboll