AIK Fotboll

Sportchefen lämnar AIK

avFredrik Jönsson

”Inte samma driv och energi”

Jens T Andersson har gjort sitt i AIK.

40-åringen lämnar sin post som sportchef med omedelbar verkan.

– Jag ska åka hem och spela tv-spel med mina barn, säger han till Sportbladet.

Det har bara gått två matcher av årets allsvenska säsong. Då meddelar Jens T Andersson att han lämnar klubben. Björn Wesström blir tillförordnad sportchef.

40-årige Andersson har varit sportchef i AIK sedan juni 2010. Han har varit i klubben sedan 2007.

– Det är klart det finns en mängd faktorer som påverkar och det här är ett beslut som jag har bollat de sista veckorna och som har växt fram hos mig. Jag känner att jag tycker att det är dags för mig själv att ta nästa steg, säger Jens T Andersson till Sportbladet.

– I rollen som sportchef blir du aldrig klar, utan det finns alltid saker att göra lite bättre och utveckla. Men som privatperson Jens Andersson känner jag att jag är klar.

Varför?

– Jag har varit i AIK i fem och de sista tre åren har jag jobbat som sportchef. Under den period har jag gått all in varje dag och gjort allt för att utvecklas verksamheten och göra klubben ännu bättre. Det är klart du kommer till en period där du känner att du inte har samma studs i benen på morgonen när du ska gå upp.

”Inte samma driv”

Känner du dig trött?

– Inte så. Mer att man blir nyfiken på att göra andra saker, det är inte så att jag inte kommer upp ur sängen. Jag har inte samma driv och energi som jag haft tidigare. Då tycker jag det är ärligast mot mig själv och mot klubben att låta någon annan ta vid.

Det har bara gått två omgångar av allsvenskan. Varför den här tidpunkten?

– Det är den bästa tidpunkten du kan välja som sportchef. Vi har precis stängt det stora transferfönstret och vi har flyttat AIK från Råsunda till Friends. Nu är det den dagliga verksamheten som tar över några månader, det vill säga tränarna och spelarna. Min efterträdare får lång tid att planera sommarfönstret och jobba med strategin.

Uppdrag Granskning sänds på onsdag. Har det här avhoppet något att göra med det?

– Nej, det finns inte en tillstymmelse till sammankoppling däremellan. Jag har inte på något sätt varit involverad i deras program och jag har inte sett deras program. Jag vet ingenting vad som ska visas, så det finns inga sådana kopplingar alls.

Vill inte ta över annan svensk klubb

Vad är du mest nöjd med?

– Att jag haft modet att ha tålamod och bygga något över tid. Jag har fattat mina egna beslut under den här perioden. Med det menar jag att den truppen jag har i dag har jag byggt över sex transferfönster tillsammans med min kollegor. Fotbollen är quick-fix, saker och ting tar tid. När man jobbar i en klubb som AIK är det lätt att fatta kortsiktiga beslut för att skapa sig utrymme. Men jag är stolt och nöjd över att vi har jobbat långsiktigt över en här perioden.

Kan man få se dig i en annan svensk klubb?

– Nej, det tror jag inte du kommer få uppleva. Då finns det liksom ingen anledning att lämna AIK om jag ska göra samma sak för någon annan klubb.

Vad ska du göra nu?

– Jag ska åka hem och spela tv-spel med mina barn. Sen har jag inga som helst planer på vad jag ska jobba med i framtiden.

Vad spelar ni?

– Fifa 13 blir det nog. Jag får stryk, men det beror på att jag inte haft så mycket möjligheter att träna de senaste året. Jag ska ta igen det nu.

ARTIKELN HANDLAR OM