Pia Sundhage ny förbundskapten i damlandslaget

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

Folkets och spelarnas favorit tar över efter Dennerby: ”Det är dags att gå vidare”

Foto: BILDBYRÅN
TAR ÖVER SVERIGE Pia Sundhage lämnar USA efter OS-guldet. Nästa uppgift: svenska damlandslaget.

Pia Sundhage, 52, tar över som förbundskapten för svenska damlandslaget i fotboll.

Tillsättningen blir offentlig efter att USA:s damlag spelat mot Costa Rica senare i kväll, uppger initierade amerikanska källor för Sportbladet.

– Det är dags att gå vidare, säger Sundhage.

Under lördagskvällen stod det först helt klart att Sundhage defintivt lämnar jobbet som amerikansk förbundskapten.

Bekräftelsen kom via amerikanska fotbollförbundet, US Soccers hemsida:

– I våra diskussioner efter OS stod det snabbt klart att Pia var väldigt intresserad av att återvända hem till Sverige, säger Sunil Gulati, ordförande i USA:s fotbollförbund.

– Det har inte varit något lätt beslut för oss inom US Soccer eller Pia. Hon förtjänar enormt mycket beröm för alla framgångar det amerikanska damlandslaget haft under de senaste åren.

– USA:s fotbollförbund har uppskattat och tackar för Pias hårda jobb och hängivelse. Vi önskar henne all lycka i framtiden, säger Gulati.

Förhandlat senaste veckan

Enligt Sportbladets källor har Sundhage under den senaste veckan förhandlat och nått en överenskommelse med ansvariga inom Svenska Fotbollförbundet om att ta över det svenska damlandslaget.

Avtalet som ska sträcka sig över flera år offentliggörs, enligt amerikanska källor, senare i kväll efter att USA:s damlag spelat mot Costa Rica i det som blir Sundhages sista match som mycket framgångsrik amerikansk förbundskapten.

Sportbladet har förgäves sökt Svenska Fotbollförbundets generalsekretare Mikael Santoft och ordförande Karl-Erik Nilsson för en kommentar.

Till US Soccer säger Pia Sundhage:

– Det har varit en ära att coacha de här spelarna (de amerikanska) i fem år och jag har lärt mig enormt mycket av dem. Det är något jag kommer bära med mig i resten av mitt liv. Men nu är det dags att gå vidare. Jag önskar laget och spelarna all lycka i framtiden.

Två OS-guld

Med Sundhage som förbundskapten har USA vunnit två OS-guld och ett VM-silver.

Hennes sista match som ansvarig för laget inleds 20.30 svensk tid i kväll i Rochester mot Costa Rica.

Efter matchen kommer Sundhage bekräfta att det blir Sverige hon leder i framtiden, framför allt under EM i Sverige nästa sommar.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN