Storebror ser dig

FOTBOLL

100-miljoners-bygget står för säkerheten i Rio

Här är bilderna på världens största övervakningscentral som ska garantera säkerheten i Rio de Janeiro under Confederations Cup, VM och OS.

Bara ett par längre utsparkar från ­Copacabana står ett femtiotal män och kvinnor i vita overaller och tittar på en vägg av tv-monitorer som mäter 250 kvadratmeter.

Scenen är som tagen ur en sci fi-film från NASA:s kommandocentral. Men i stället är det Rio de Janeiros nya unika övervakningscentral, ”The Ops Center”.

Här ser tjänstemän och säkerhets­experter med olika ansvarsområden allt som händer i mångmiljonstaden, som ­inom loppet av tre år arrangerar jätte­arrangemang Confederations Cup, VM i fotboll och OS.

För 90 miljoner kronor byggde man upp ett övervakningssystem från scratch på fyra månader. Här kan man på 80 digitala paneler projicera livefeeder från 450 kameror och tre helikoptrar samt en mängd översiktsbilder från Google Maps och gps-signaler från över 10 000 olika räddningsfordon runt om i staden.

– Vi drog i gång det utan att veta om det fungerade, och sen har vi lärt oss det efterhand som systemet varit i gång, säger tekniskt ansvarige Alexandre Cardeman.

Naturkatastrofer farligast

Men det är inte terroristhot som skrämt upp Rio så till den milda grad att man nu kan se näst intill varje gathörn i staden. Det är risken för naturkatastrofer.

2010 överraskade ett regnväder staden och lämnade 250 döda 10 000 hemlösa. Nu har de en gigantisk skräm som ständigt visar väderuppdateringar på en radie av 240 kilometer.

Även större olyckor med trafikkaos som följd ska kunna undvikas med kameraövervakningen.

– När vi har en bilolycka kan vi zooma in och läsa registreringsplåten, vi kan se var närmaste polis finns och började dirigera trafik och kalla på närmaste ambulans via gps-systemet. Allt är integrerat, säger Cardeman.

Hur det går med VM och OS-arrangemanget är fortfarande oklart, men oavsett vad som händer kan vi vara säkra på att allt kommer att kunna följas från Rios egna Big Brother-palats.

Källor: New York Times & The Daily Beast