Avancemang kan innebära miljonregn

Publicerad:
Uppdaterad:

HIF: Vi har väl "gjort" någon miljon på de matcher vi har spelat

Det är inte bara det sportsliga som hägrar för de svenska lagen i Uefacupen. Avancemang till gruppspelet kan innebära flera miljoner kronor i intäkter.

– Det handlar om rätt stora belopp, säger Helsingborgs ordförande Sten-Inge Fredin.

Sedan Uefacupen gjordes om och gruppspelet infördes har intäkterna för de deltagande lagen ökat. Hittills har de svenska lagen tjänat nära två miljoner kronor var i segerpremier bara genom att vinna de första kvalomgångarna.

– Det har varit en trevlig resa hittills, vi har väl ”gjort” någon miljon på de matcher vi har spelat, säger Fredin till TT.

Om Helsingborg eller något av de andra svenska lagen kvalar in till Uefacupens gruppspel väntar betydligt större summor, i första hand genom publikintäkter och tv-rättigheter.

– Exakt hur stora kan jag inte säga, men det är betydande belopp. Det kan bli trevligt, säger Fredin.

Motståndet påverkar

Även om inte Uefacupen ger i närheten av de summor som ett gruppspel i Champions league inbringar kan cupäventyret – mot rätt motstånd – bli en stor och viktig inkomstkälla.

– Det är ingen tvekan om att Champions league är den tävling med de största pengarna. Men visst betyder Uefacupen en hel del, hur mycket beror till stor del på publiktillströmningen vid hemmamatcherna, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

– Långsiktigt kan det även innebära mycket för sponsorintäkterna.

Olika inkomster

Enligt Anders Brulin på Svenska fotbollförbundets tävlingsavdelning kan intäkterna för de svenska lagen komma att variera kraftigt.

– Utöver grundplåten från Uefa är det upp till lagen själva att skaffa intäkter via publik, försäljning och tv-rättigheter. Det är väldigt individuellt hur mycket pengar det kan ge, säger han.

Sevilla, som vann förra årets upplaga av Uefacupen, tjänade 6,25 miljoner euro (58 miljoner kronor) bara i segerpremier.

TT

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.