Svennis geniförvärv

FOTBOLL

Sågade kritikerna efter matchen

Foto: SVENSATIONELLT Manchester Citys nyförvärv imponerade på alla.

LONDON

Manchester City-fansen sjöng ”Sven-Goooran Erikssooon” så det dånade på Upton Park och nere vid sidlinjen stod en lyckligt leende 59-åring från Torsby.

Succé direkt.

2–0 mot West Ham borta i ligapremiären och idag talar hela England om Svennis drömstart i Premier League.

För 13 månader sen gick Svennis sin tyngsta promenad i fotbollslivet då han vandrade runt AufSchalke Arena i Gelsenkirchen. England hade blivit utslaget av Portugal på straffar i VM-kvartsfinalen, Svennis gick med nedböjt huvud och tårblanka ögon och tackade de engelska fansen för stödet under matchen. Han sade samtidigt adjö efter fem år som förbundskapten.

Då var det ingen som trodde att Svennis ens skulle sätta sina fötter på engelsk mark igen. Mycket mindre bli tränare i Premier League. Han var avsatt, utskälld, hånad och utsatt för en hel del orättvis kritik.

”Jag är stormförtjust”

I går klev han med spänstiga steg in till presskonferensen på Upton Park, framför honom satt några av hans värsta förföljare i den engelska pressen, och han sa:

– Hello, everybody. Here I am again.

Han såg nöjd ut.

Att börja tala om revansch är förstås bara tramsigt, men man kan i alla fall ana att Svennis mådde gott där han satt.

– Självklart är jag stormförtjust. Ingen kunde ju påstå att det här var en turseger. Jag är extremt nöjd med vad mina spelare presterade.

Allt var ju ett stort frågetecken före matchen:

Hade Svennis och hans assistent Hasse Backe lyckats få ihop ett fungerande lag på så här kort tid? Hur skulle alla de nya spelarna från olika håll i världen palla för Premier League?

Efteråt var det utropstecken överallt, Manchester City såg smart, tekniskt, avslappnat och rutinerat ut – som om gänget hade spelat ihop i evigheter.

– Vi spelade excellent...kanske inte i 90 minuter, men i större delen av matchen, sa Svennis.

– Det finns tydligen de som tror att jag köpt spelare som jag aldrig har sett spela, men då måste man vara dum i huvudet. Det är självklart att jag haft koll på vad de nya spelarna kan. Vi har ju ett scoutingsystem i klubben också.

Richards imponerar

Svennis berömde Elano, nyckelfiguren mellan mittfält och anfall. Han berömde Petrov, den energiske vänstermittfältaren och..ja, alla de sju nya som fick spela i matchen. Men mest av allt var han imponerad av unge mittbacken Micah Richards.

– En av de starkaste fotbollsspelare jag nånsin sett, sa han med beundran i rösten.

På Upton Park satt hans gamle assistent, nye förbundskaptenen Steve McClaren, och många i pressen försökte provocera Svennis till att prata om det engelska landslaget då och nu.

– Please, please, inte nåt snack om England, bad Svennis.

Jagar en ny målvakt

En annan som satt på läktaren var Manchester Uniteds målvaktslegendar Peter Schmeichel, som nu fick se sin son Kasper hålla nollan för City i sin ligadebut.Det kan dock bli reservbänken redan den här veckan, Svennis jagar desperat en ny målvakt.

– Vi måste ha en med rutin, det är inte rätt att sätta den här pressen på en 20-åring som Schmeichel. Nåt kommer att hända inom de närmaste dagarna.

Svennis sa också i går att en, två eller tre nya spelare ytterligare är på väg in till City.

Det kan alltså bli ännu bättre framöver.

ARTIKELN HANDLAR OM