Giganterna har slarvat bort toppen

FOTBOLL

MALMÖ

MFF mot IFK Göteborg i allsvenskans näst sista omgång.

Det skulle vara en match om guldet... men svensk fotbolls giganter tog ett för fans och sponsorer påfrestande mellanår som bara lämnar besvärliga frågor efter sig.

För ett år sen sabbade MFF mot schweiziska Thun ett gyllene läge att ta sig in i Champions League. I gårdagens regnrusk kändes det som att en evighet passerat sen dess.

För elva år sen vann IFK Göteborg sin grupp i Champions League före Barcelona, Manchester United och Galatasaray. En forntid som aldrig mer kan bli framtid för svensk klubbfotboll som förpassats till ett hopplöst ekonomiskt underläge jämfört med Europas giganter.

Men i Sverige borde väl MFF och Blåvitt kunna dominera? Svaret är givetvis ja, men båda klubbarna har slarvat bort sina förutsättningar.

Hörde eftertänksamme Niclas Alexandersson skylla årets fiasko på Royal Leaguedeltagandet. Svenska klubbar har inte trupperna som behövs för att tävlingsspela så mycket var "Alex" tankegång.

Men i fjol slutade Göteborg med ett ungt spännande lag tvåa i allsvenskan efter att ha gått hela vägen till final i RL. Blåvitts A-lag spelade 55 matcher förra året och nådde ändå nästan ända fram. Faktum är att det var Göteborgs bästa säsong sen 1997.

Alltså kan vi sluta skylla på RL. Har du förresten tänkt på att denna utskällda turnering nu nämns varenda dag som motiverande för alla lag som ska möta antingen de två guldjagande eller de som slåss för sin existens? Vilket självklart inte kommer att hindra samma förståsigpåare att tycka Royal League är skit när det sen blir spel på kalla arenor.

Bygg en egen arena, Blåvitt

Göteborgs flopp kommer av interna problem. Först skattehistorierna som måste ha påverkat lagets prestation. Sen den märkliga sparkningen, eller avhoppet, av tränaren Arne Erlandsen. Jag har inte insyn nog för att veta vilka schismer som skapade brytningen, men man behöver inte vara relativitetsteorins skapare för att inse att personer på nyckelpositioner inte har dragit åt samma håll.

Försäljningarna av Kalle Svensson och Oscar Wendt under sommaren raderade ut ett starkt försvar, men det är en verklighet vi får leva med så länge som vi inte väljer att gå tillbaka till höst-vår.

IFK Göteborg må ha slarvat bort sitt ekonomiska försprång - vilket var gigantiskt efter 1990-talets framgångar - men varumärket är så värdefullt att jag inte riktigt förstår varför man väljer att vara solidariska med sina alliansklubbar.

Det enda rätta för Blåvitt vore att bygga en egen arena för att dra full nytta av kraften i sitt klubbnamn i stället för att vara med om ett gemensamt nygammalt Ullevi.

MFFs brasse Junior var sämst på planen tills han gjorde sina två mål, varav det första givetvis borde ha underkänts på grund av Marcus Podes spelpåverkande offside.

"Ni ska få vad ni förtjänar", lovade Sören Åkeby i vita bokstäver på ljusblå bakgrund i en trycksak om "Det nya MFF" inför seriestarten.

Med facit låter det mer som ett hot framväst ur en 08-mungipa, men så konspiratoriska tankar ska man väl inte tänka.

Sören Åkeby är naturligt nog starkt ifrågasatt. Hans upplägg har inte fungerat alls. Men omsättningen av spelare har varit alldeles för stor, skadorna för många och de individuella formtopparna för få. MFF har en felbalanserad trupp som inte blir lätt att rätta till eftersom spelare man kanske inte vill ha kvar sitter med flerårskontrakt för dyra för mindre klubbar att ta över.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM