Helsingborg rider på Europavågen

FOTBOLL

– och Hamarby längtar efter en ny säsong

För Helsingborg väntar pengar och prestige i Uefacupen.

För Hammarby?

Inget mer än en längtan efter en ny säsong.

Det märktes på Söderstadion.

Det handlade om fotboll där också – trots ännu en publikskandal som på nytt kastade ljus över mörkermännen (de är till övervägande majoritet av det manliga könet) som gör sitt bästa för att sabotera sporten.

Helsingborg vann med 2–0 (0–0) och red vidare på vågen från 5–1-segern mot Heerenveen i Uefacupen i torsdags.

Matchvinnare: Razak Omotoyossi.

Vid 0–1 i 45:e minuten fick han god hjälp av George Moussan, den snart 18-årige allsvenske hemmadebutanten i Hammarbys mål.

Omotoyossi och mittbacken Christian Traoré bökade om bollen när Moussan kom farande, träffade Traoré men inte bollen.

Det gjorde Omotoyossi, som halvsittande tryckte in ledningsmålet.

Rättvist?

Tja, nja...

Hammarby hade gott om chanser, ett hyggligt spel, en Charlie Davies som sprang och sprang och gjorde det mesta rätt utom det han sällan gör rätt, alltså får in bollen. Förutom avsaknaden av den inte helt oväsentliga detaljen i anfallarens arsenal är han en hygglig allsvensk spelare.

Omotoyossi kan den saken bättre – och förmågan sjunker inte direkt om man som mannen från Benin har Henrik Larsson bredvid sig.

Det var ”Henke” som lättade fram bollen som Omotoyossi bara behövde trycka in i tomt mål för att punktera matchen i 77:e minuten.

Hammarbys tränare Tony Gustavsson släppte fram 17-årige Simon Helg på mittfältet när Erkan Zengin var avstängd.

Fortsätter Helg i samma stil som mot Helsingborg blir allsvenskt spel snart vardagsmat för talangen från Eskilstuna. Orädd, respektlös och begåvad med en känslig vänsterfot är det en spelare som Hammarby lär få glädje av.

– Simon var briljant, synd att han fick ont (ut efter en dryg timmes spel). En intressant spelare som är på rätt väg att bli en storspelare, säger Gustavsson.

ARTIKELN HANDLAR OM