Dennerbys systemfel

FOTBOLL

Vill att förbundet ska bestämma spelsätt

Foto: Kritiserad Thomas Dennerby har blivit starkt kritiserad för hur han formerade laget under VM. Nu medger han sina misstag.

Thomas Dennerby ångrar att han inte återgick till 4–4–2 före VM, skrotar 4–3–3 i OS-kvalet och vill att förbundet bestämmer spelsystem.

– Vi kanske ska fastslå att det är 4–4–2 som gäller, säger han till Sportbladet.

Thomas Dennerby höll fast vid 4–3–3 i genrepet mot Danmark och i VM-premiären mot Nigeria trots sommarens skador på kantspelarna Josefine Öqvist och Frida Nordin.

Sen bytte han tillbaka till gamla 4-4-2 mot USA och Nordkorea men Sverige åkte ändå ur VM.

Medger fel

För första gången medger Dennerby nu att det var fel att hålla fast vid 4–3–3 så länge.

– Är det något jag klandrar mig själv för är det att vi kanske, när vi fick alla skador under sommaren, skulle gått tillbaka till 4–4–2 i VM-genrepet och därmed fått ställa om tidigare, säger han till Sportbladet.

Och spelat 4–4–2 även i VM-premiären?

– Ja.

Fortsätter med 4–4–2

Sportbladet kan avslöja att det blir 4–4–2 även mot Danmark i OS-kvalet.

– Ja. Jag tror inte vi får tillbaka några av de skadade spelarna.

Dennerby vill inför nästa år att förbundet, företrädesvis dess fotbollskommitté (de sex förtroendevalda som tittar på fotbollens utveckling), bestämmer spelsystemet och förankrar det i styrelsen.

– Det är inte förbundskaptenerna som ska bestämma det, utan det är ett strategiskt beslut för många år, där också talangutveckling med mera ingår, som ska tas högre upp.

– Man kan fråga sig om vi har tillräckligt med duktiga kantspelare i svensk damfotboll för att kunna spela ett attraktivt och effektivt 4–3–3. Det kanske finns en trygghet i 4–4–2 som inte är lika beroende av spelartyper som i

4–3–3. Då kanske vi ska fastslå att det är 4–4–2 som gäller.

Samma oavsett nivå

Spelsystemet ska vara detsamma ner till yngsta flicklandslaget.

– Vi måste sätta oss ner och bestämma och formulera den svenska linjen. Bestämmer vi oss för 4–4–2 i Sverige måste vi hela tiden ha tränare som underordnar sig detta.

Skulle du kunna tänka dig det?

– Självklart!

– Och det viktigaste är att man håller fast vid denna strategi i alla väder.