Umeå lekte sig vidare i snön

FOTBOLL

Ställs mot Kolbotn i semifinalen

Det var bitande kallt och snön dalade sakta ner på Gammliavallens konstgräs.

Där lekte sig Umeå IK enkelt vidare i Uefa Womens Cup genom att vinna den andra kvartsfinalen mot holländska Saestum med 5–2 efter tre mål av Lise Klaveness och två av Malin Moström.

– Kul! Jag lovade ju att jag skulle göra mål, sade tremålsskytten.

Att Umeå skulle gå till semifinal var i praktiken klart redan för en vecka sedan.

Då trampade laget på bortaplan ner holländskorna rejält i marsklandet när man vann med 6–1. Därifrån fick de naturligtvis aldrig chansen att resa sig mot ett Umeålag som inte förlorat en match på nästan ett år. Sådana mirakel inträffar inte.

Umeåspelarna var lika skoningslösa den här gången.

De var bättre i allt.

UIK hade koll

Redan efter 23 minuter hade hemmalaget ryckt ifrån till 3–0 efter två mål av Malin Moström och ett av Lise Klaveness.

Saestum hängde inte alls med i svängarna.

– Vi gör en ruskigt bra match, mycket bättre nu än nere i Holland, sade Umeås tränare Andrée Jeglertz.

UIK kontrollerade matchen, var snabbare och rörligare. De höll bollen inom laget utan problem och stack fram i farliga attacker gång på gång när holländskorna inte klarade av sina markeringsuppdrag.

Det såg ofta ut som ett damlag mot ett flicklag.

– I första halvleken var det väldigt lite felpass, bra rörelse och bra variation. Jag kan inte hitta något fel, sade Jeglertz.

Efter paus slog hemmalaget av på tempot och Saestum kunde jämna ut spelet. Två mål gjorde de också, mest tack vare nonchalanta hemmaförsvarare.

– Då bevakar vi mest. Och så blir vi lite tveksamma efter några tveksamma offsideavvinkningar. Att de gör mål är sådant som händer när man som vi strävar att göra mål framåt. Då blir man ibland lite sårbar bakåt, sade Jeglertz.

Kolbotn nästa

Nu väntar betydligt tuffare motstånd för Umeå IK i form av norska Kolbotn i semifinal. Norskorna låg under med 0–3 borta mot de regerande mästarinnorna Frankfurt men klarade med två mål i andra halvlek att ordna 4–4 sammanlagt. Det betyder att Kolbotn gick vidare på flera bortamål.

I gruppspelet i Oslo i september vann Umeå med 2–1 mot Kolbotn.

– Usch. Kolbotn är det värsta laget jag vet. Då måste vi bara vinna, sade Lise Klaveness, som med sitt förra lag Asker spelat många tuffa derbymatcher mot Kolbotn och vet vad som väntar i Oslo om ett par veckor.

Även Jeglertz väntar sig ett helt annat motstånd i semifinalerna än det Saestum kunde bjuda på:

– Kolbotn är bra. Men det är bra att vi får avsluta hemma. Ju kallare och snöigare det är, desto mer fördel har vi.

TT