Han blir odödlig

FOTBOLL

Wennman på plats i England: Det är inte bara vi – hela England följer debuten

MANCHESTER

Det kan vara att ta i, men:

Hela fotbolls-England följer idag en svensk 35-årings minsta rörelse.

När BBC sänder direkt från Old Trafford, Match of the Day, kommer allas ögon att vara riktade på Henrik Larsson.

Jag säger bara:

Kör Henke, visa dem nu!

Hejaklacksjournalistik av den här typen får mig normalt sett att må illa, men nu sitter jag alltså själv och tar parti så det visslar om det.

Ta inte illa upp, ni som gillar Aston Villa och Olof Mellberg, men i eftermiddag är jag United-fan trots att jag har en ansenlig samling Manchester City-tröjor hemma.

Det är ju så speciellt, det här.

Det är så unikt att en svensk stjärna som egentligen trappat ner – Henke kommer att vara den äldste spelaren på planen – plötsligt ska gå i fotspåren av Sir Bobby Charlton, George Best, Dennis Law och de andra United-legenderna. Om ni ursäktar att jag glömde Jesper Blomqvist och Bojan Djordjic i den församlingen.

Strök som en blöt katt

Det är nämligen inte bara vi svenskar som förstorar upp det hela och tycker att det är så märkvärdigt, den engelska fotbollsexpertisen är lika nyfiken, lika intresserad, lika spänd på att se Henrik Larssons debut i Manchester United.

Jag strök som en blöt katt längs väggarna i ett regnigt Manchester i går för att hitta bevis på Henke-febern, men det var inte lätt.

Det hänger en och annan röd Larsson-tröja med nummer 17 på ryggen i souvenirbutikerna, annars tycks det mest vara ”vänta-och-se-läge” bland Uniteds fans.

På krogen Brannigan´s, där man med lite tur kan få syn på Åke Unger med kameraman vid bardisken, snackade jag med några svårt huvudrakade unga män med bultande, rödvita hjärtan, och deras gemensamma sammanfattning var:

– Stor respekt för Larsson. Fantastiskt målsinne. Men har han inte passerat bäst-före-datum?

Experttyckarna i media verkar inte tro det.

Henke tar över rubrikerna

Jag slår en signal till Henry ”Eleganten” Winter, den högst ansedde fotbollskrönikören i England, och han säger:

– För United är det som att få förstärkning av Pelé i det här läget. Helt perfekt. Engelsk fotboll ska vara tacksam över att den till slut får ett gästspel av Larsson. Han kommer att ta över rubrikerna i det här landet från och med nu.

Jag ser debattprogram och diskussioner i de olika tv-kanalerna och det är samma sak:

Stor förväntan på Larssons debut, stor nyfikenhet, stor respekt för en spelare som tycks populärare i det här landet än vi ens kunnat föreställa oss.

Så, ursäkta mig åter igen om jag viftar med den svenska flaggan och ställer mig i hejaklacken:

Jag önskar verkligen att Henke motsvarar förväntningarna idag.

Det skulle förstås vara suveränt om han fick starta matchen, men det vore också kul om han fick komma in efter ett tag...bara för att få höra hur Old Trafford reagerar när han presenteras.

Han kommer att göra mål

Själv gick jag och satte några pund hos nåt som heter Betfred på att Henrik Larsson gör segermålet, 1–0, mot Aston Villa. Oddset var 29 gånger pengarna. Det skulle inte förvåna om det spelet går in.

Henrik Larsson kommer att göra mål i England – precis som han gjort i Sverige, Holland, Skottland, Spanien och i tre VM-slutspel och två EM-slutspel – och han kommer därmed att göra sig själv odödlig i fotbollshistorien. Jag vet ingen annan som gjort mål i så många olika ligor, mästerskap och turneringar.

Han har redan fått priset som Sveriges bäste fotbollsspelare genom tiderna – överlämnat av Sir Bobby Charlton – efter en omröstning bland svenska folket.

Det var långt innan vi kunde drömma om att Henke faktiskt också skulle komma att spela för Manchester United.

När Henke fick det där priset vid Fotbollsgalan var jag själv mer inne på Gunnar Nordahl, mannen som sköt sönder de italienska målnäten för mer än femtio år sen.

Men om Henrik Larsson sätter igång och producera också i Premier League är 2007, då viker jag mig definitivt. Då är Henke den absolut störste vi haft.

För övrigt:

Larsson är ett gångbart namn just nu. Eskilstunagrabben Sebastian Larsson sköt 2–2 för sitt Birmingham mot Newcastle i går, riktigt snyggt, och nu vill Birmingham köpa loss honom från Arsenal för 500 000 pund.

Och när det gäller gårdagens toppmatch i FA-cupen, Liverpool-Arsenal (1–3), så var det sorglustigt att se Liverpools försvar klappa igenom som man gjorde. Vad sysslade Carragher och målvakten Dudek med vid Henrys 3–1? Vad gjorde hela Liverpools backlinje vid Rosickys 2–0? Och varför släppte manager Benitez aldrig in Craig Bellamy, som värmde upp under hela andra halvlek? Taktikmatchen mellan tränarna vanns överlägset av Arsene Wenger.

Fem Henke-höjdare Wennman minns...

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM