Island förnedrade Sverige i Eskilstuna

FOTBOLL

Sverige missar U21-EM

Sveriges U21-landslag får inte spela EM nästa sommar.

Tisdagens 1-4-smäll mot Island krossade drömmen.

Ungern fick oavgjort mot Kroatien och passerade Sverige i tabellen.

Sverige inledde matchen klart bäst och vaskade fram några bra målchanser – främst genom Henok Goitom.

Men Island visade upp en fruktansvärd effektivitet.

När den svenska pressen var som värst gjorde Island sitt första mål. Sigmundur Kristjansson slog en fantastisk djupledsboll som skar rakt igenom halva det svenska laget. Jonas Olsson hann inte med i markeringen och Hördur Sveinsson kunde enkelt rulla in 0-1 mellan benen på Christoffer Källkvist. Inte särskilt rättvist i det läget.

Men Sverige tappade en stor del av spelet efter målet och på stopptid i första halvlek utökade Island till 0-2.

Källqvist kom på mellanhand och Petter Andersson tappade något i markeringen då Hördur Sveinsson nickade in sitt andra mål för matchen.

Sverige hade stora problem på högerkanten – främst med Tottenhams Emil Hallfredsson som låg bakom mycket av Islands offensiv.

- Vi spelar för svårt i anfallsspelet och måste hitta enklare lösningar. Vi är inte alls nöjda, sade assisterande förbundskapten Jörgen Lennartsson till Viasat i paus.

Men det blev inte bättre. Erkan Zengin kom in istället för Henok Goitom och gjorde ett piggt inhopp – det var det positiva i den andra halvleken.

För trots att Sverige behövde göra mål var det Island som skapade de vassaste målchanserna.

Christoffer Källkvist fick göra några svettiga ingripanden innan Bjarni Vidarsson, enkelt och helt omarkerad, nickade in 0-3 på en hörna.

I matchens slutskede placerade Alexander Farnerud skickligt in 1-3 – men hoppet var redan ute. I stället utökade Island ytterligare genom Gardar Gunnlaugsson.

Ungern tog sig förbi Sverige i tabellen efter 2-2 hemma mot Kroatien och får kvala vidare. Sverige spelar inte i U21-EM nästa sommar.

Jens Möller