Lagrell: Vi bestämmer

FOTBOLL

Ledningen beredd att köra över storklubben

WIEN/ZAGREB

Juventus ultimatum för att släppa Zlatan - inget spel mot Kroatien.

Men Sverige är beredda att köra över den italienska storklubben.

- Det är vi som bestämmer, säger förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell.

Foto: Zlatan undersöktes i går av Juventus chefsläkare. Klubben vill inte att han spelar mot Kroatien – men Sverige är beredda att köra över den.

I går kväll blev det klart att Zlatan Ibrahimovic i dag ansluter till den svenska landslagstruppen. Men det är inte frivilligt som Juventus släpper sin halvskadade dyrgrip. Det sker efter påtryckningar från den svenska landslagsledningen.

Juventus svarade med att ställa ett ultimatum på sin hemsida: inget spel mot Kroatien och helst inte mot Island.

När Sportbladet pratade med landslagets tekniske chef Lasse Richt i går kväll - som haft förbundets mandat att förhandla med Juventus - var han inte beredd att acceptera Juventus ultimatum.

- Nej, det får vi väl se om Zlatan spelar eller inte, sa Richt.

Samma inställning

Den svenska förbundsbasen Lars-Åke Lagrell går ett steg längre. Enligt Lagrell är det Sverige och ytterst Lars Lagerbäck som avgör om Zlatan spelar.

- Bollen är hos Lasse. Men både han och Juventus har naturligtvis samma grundinställning; känner Zlatan att han är skadad ska han inte spela, säger Lagrell.

Juventus har ju redan skrivit på sin hemsida att Zlatan inte bör spela mot Kroatien. Även om han skulle bli frisk under de här dagarna är han ju i ett läge där han i så fall måste gå emot sin arbetsgivare.

- Både Zlatan och hans arbetsgivare vem det är som bestämmer, säger Lagrell och syftar på Fifa:s regler som ger landslagen rätt att disponera spelarna i samband med landskamper.

God ton med Juve

Flera fotbollspersonligheter som Sportbladet pratat med uppmanar också landslaget och förbundet att ta striden med Juventus.

- Om de svenska läkarna ger klartecken och Zlatan vill spela - då hade jag låtit honom spela, säger före detta förbundskaptenen, Tommy Svensson och fortsätter:

- Det här är en helt avgörande VM-kvalmatch. Visst vi kan ta en direktplats i VM genom att vinna mot Island också, men vi måste försöka avgöra så fort som möjligt, säger Svensson.

TV3-experten Glenn Hysén är inne på samma linje.

- Vi kan inte böja oss för Juventus nu. Då viker vi ner oss för all framtid. Om de svenska läkarna kommer fram till att Zlatan kan spela är det däremot viktigt att landslagsledningen meddelar det till Juventus för att försöka hålla en bra dialog, säger Hysén.

Lars-Åke Lagrell påpekar också att tonen mellan Juventus och landslaget varit god under de diskussioner som förts.

- Vår kommunikation med Juventus är bra, säger Lagrell som själv varit inblandad som ett bollplank för den svenska landslagsledningen.

Det här hände i går:

Robert Laul, Michael Wagner