Kampen mot tiden

FOTBOLL

Så ska Zlatan bli frisk tills VM-kvalet på lördag

Foto: På lördag är det avspark – hinner Zlatan bli frisk?

I söndags

2 oktober

Zlatan blir brutalt kapad av Inters Marco Materazzi. Han ligger kvar på planen och klagar på smärtor i knät.

I går

3 oktober

Zlatan genomgick en magnetröntgen på Centro Traumatologico Ortopedico (COT) på Via Zuretti i Turin. Han undersöktes av en av Italiens främsta ortopeder och experter på knäskador inom fotbollen, professor Carlo Faletti.

- Magnetröntgen visade egentligen ingenting enligt Juventus läkare. Det är ingen meniskskada, ingen ledbandsskada, ingen korsbandsskada, utan en blödning på utsidan av knäet. Vid den typen av skador brukar de första 48 timmarna avgöra åt vilket håll det går, säger svenske landslagsläkaren Magnus Forsblad.

I dag

4 oktober

Zlatan får behandling på COT. Det handlar framför allt om ultraljudsbehandling samt lättare, uppmjukande rörelseövningar för att få ner blödningen.

I morgon

5 oktober

Målsättningen är att få ner blödningen tillräckligt mycket för att Zlatan ska kunna genomgå ett medicinskt test. Enligt Forssblad finns det visst hopp om att göra dessa tester redan under onsdagen medan Juventus hänvisar till torsdagen eller fredagen på sin hemsida.

Torsdag

5 oktober

Enligt Sveriges främste expert på knäskador - Englands landslagsläkare Leif Swärd - är standard vid den typen av smäll som Zlatan fick att man avvaktar ett par dagar till blödningen gått ner, sedan testar man om knäet är stabilt eller om smällen var så allvarlig att knäet behöver rehabträning och vila för att inte skadan ska förvärras.

- Det låter logiskt att man väntar till blödningen lagt sig och sedan testar om knäet är stabilt på torsdag eller fredag, säger Swärdh.

Fredag

7 oktober

I bästa fall ansluter Zlatan direkt till Zagreb dit Sverige åker på fredag förmiddag. Han hinner då träna ett pass innan VM-kvalet på lördag. Magnus Forssblad vill inte spekulera hur stora chanserna är.

- Vi tar en dag i taget, säger Forssblad.

Lördag

8 oktober

Matchdag. Sverige möter Kroatien borta. Om allt går enligt planerna så är Zlatan med i startelvan.

Sammanställning: , Robert Laul, Jennifer Wegerup