-Sparkas ur serie A

FOTBOLL

Expertisen enig: Juventus degraderas - förlorar tre miljarder

Den italienska fotbollsexpertisen är enig - risken för att Juventus slängs ur serie A är överhängande.

En degradering skulle ruinera klubben, italienska medier uppger att en säsong i andraligan skulle innebära minskade intäkter med motsvarande nära tre miljarder kronor.

- Det skulle krossa klubben, säger en källa i Turin till Sportbladet.

Foto: ZLATAN MED POKALEN Juventus jublar efter ligasegern i går. Men mycket talar för att de mister titeln och åker ur serie A.

David Trezeguet och Alessandro Del Piero sköt Reggina i sank och Juventus-spelarna kunde fira klubbens 29:e ligatitel i natt.

Samtidigt står det nu klart att risken stor för att stjärnklubben med bland annat Zlatan Ibrahimovic ska slängas ur serie A.

De inspelade telefonsamtalen, som visar hur klubbdirektören Luciano Moggi påverkat förbundsfolk och domare till Juventus favör, kan räcka för att få laget degraderat.

- Det är mycket som tyder på det. Om åklagaren kan visa att det funnits ett samarbete mellan Moggi och domarna så kommer klubben att dömas till sportbedrägeri, vilket automatiskt ska leda till nedflyttning, säger Sportbladets källa.

"Alla tror att de flyttas ned"

På Gazzetta dello Sport, Italiens ledande sporttidning, är åsikten också att risken för nedflyttning är stor.

- Det är mycket troligt. Lag har flyttats ner i serie C för betydligt mindre allvarliga förseelser. Dessutom kan inte ledningen i detta fallet säga att man inte visste något, det är klubbens två ledande personer (Luciano Moggi och i viss mån Antonio Giraudo) som är misstänkta. I stort alla bedömare, som är insatta, tror att de flyttas ned, säger Luca Curino, chef för Juventus-bevakningen på tidningen.

I går rapporterade flera italienska tidningar om de enorma förluster Juventus skulle råka ut för vid en degradering.

Corriere dello Sport skriver att Juventus förlorar motsvarande 1,7 miljarder kronor och att klubben riskerar "ekonomisk ruin".

Gazzetta dello Sport skriver att det i värsta fall kan bli så mycket som 2,8 miljarder, och att klubben riskerar att tappa flera av sina största sponsorer, som Nike och Tamoil.

Dessutom förlorar klubben ytterligare mångmiljonbelopp på att inte få delta i Champions League-spelet.

"De har dödat min själ"

Fiat-familjen Agnelli, Juventus ägare, har satt alla sina toppadvokater för att jobba med att undvika nedflyttning.

- Deras chans är att Moggi inte mutat någon domare. Hade det varit pengar som bytte ägare hade det varit lättare att bevisa. Nu handlar det om påtryckningar. Det är naturligtvis lika fel, men svårare att visa utom tvivel, säger Sportbladets källa.

Luciano Moggi meddelade i går att han drar sig tillbaka från fotbollen, och hävdar fortfarande att han är oskyldig.

- Jag har inte längre önskan och styrkan att fortsätta, de här människorna har dödat min själ. Det enda jag bryr mig om nu är att försvara mig mot all bitterhet som riktas mot mig, sa Moggi till Sky Italia.

I dag förhörs Moggi i Neapel.

Men enligt Sportbladets källor lär det dröja länge innan ett beslut kan presenteras.

- Räkna med att det tar hela sommaren. Det är inte bestämt än, men jag har redan hört diskussioner om att höstens ligapremiär kommer att flyttas fram, och att ligan börjar senare än den 27 augusti som det först var tänkt.

DETTA HAR HÄNT I JUVE-HÄRVAN

MILAN TVÅNGSDEGRADERAS 1980

Läs också:

David Tanentsapf, Jennifer Wegerup

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A