Freddie var så bra att vuxna män grät - och vi fick tre besked

FOTBOLL

Jag har huvudet fullt av chilenska sånger, men det kan bero på att det finns plats för sånt nu.

1-1 mot Chile var plågsamt, stundtals.

Men huvudvärken försvann.

Blott Sverige svensk junikväll har, och i går var det en så fjäskigt perfekt att landslaget funderade på att ställa in resan till Tyskland. Det var kvällssol, sommarvind, skjortvarmt och läge för att åka hem till Olof Mellberg och grilla i stället för att flyga till VM.

Men en halvleks ordning visade att det är mödan värt att åka dit.

Ibland såg det till och med ut så här:

Anders Svensson bryter, släpper kort på Fredrik Ljungberg som sprintar förbi tre-fyra chilenare och spelar ut på Henrik Larsson, som släpper snett in till Zlatan Ibrahimovic som klackskarvar den utanför.

Alex och Chippen i startelvan

Tio sekunder som såg ut som VM-guld.

De övriga 5390 såg ut som annat, men skit samma. Jag ville se en ryggrad som höll, och i första halvlek fanns den där. Mot en fond av tusen rödvitblå flaggor - det kan ha varit en Öis-klack som försökte kuppa in Allbäck i startelvan - ställde Sverige upp i räta led och hittade alla Steg fyra-utbildades heliga graal. De Rätta Positionerna.

Sverige klev upp högt, presspelade samordnat, bröt tidigt och spelade sig fram med raka, direkta passningar efter marken.

Fredrik Ljungberg var så bra att vuxna män grät, Henrik Larsson var Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic var blek - men deras insatser var sekundära i går. Jag är inte orolig för någon av dem i VM, det var alltså annat som var intressant.

Tre platser - och tre besked:

3 Niclas Alexandersson testades aldrig defensivt, men låg rätt och var väldigt bra när han gick framåt. Han är vår högerback i VM-premiären.

3 Christian Wilhelmsson var nästan överambitiös i sin försvarsiver, och hade inte mycket energi framåt. Men han är vår högerbreddare om en vecka.

3 Återstår gör det mest delikata.

50-talet hade Elvis eller Tommy Steele och 60-talet hade Beatles eller Stones.

2000-talet har Kim eller Anders.

I går var det bara en av dem som spelade i ett fungerande lag, och det var Anders Svensson. Han sölade bort två bollar, men låg konstant rätt i sitt presspel. Kim Källström kom in med en svagare mittfältsuppställning, och såg hur allt föll i bitar runt omkring.

Chile spelade, precis som Finland, med två defensiva innermittfältare, men resten av laget var, på gott och ont, väldigt rörligt. Före paus såg det ut som att Sverige kunde utnyttja det, efter paus rörde Sverige knappt bollen. Laget sträcktes ut från Sundbyberg till Solna Centrum, och kvicka, skickliga chilenare rullade ut blågult.

En del av den fantastiska Chile-sektionen gratulerade nybakade studenter, en annan del drev opinion för Mapuche-indianerna, en tredje bara sjöng "vaaamos, vamos chilenos, que esta noooche, tenemos que ganaaaar" (fritt översatt: "Hur fan kunde det gula laget kvala in till VM?").

Det var ett kaos av den sköna sorten.

Sveriges spel var bara kaos.Presspelet var obefintligt, Chiles mittfältare kunde sticka in passningar mellan avvaktande svenska backar bäst de ville. Och gudarna ska veta att Chile varken är Paraguay eller England.

Om Lars Lagerbäck vill spela säkert i VM-premiären väljer han Anders Svensson. Något säger mig att Lagerbäck vill spela säkert i VM-premiären.

Vill Lagerbäck träna Nordkorea?

Å andra sidan har jag lite svårt att tyda förbundskaptenen just nu. Han har så mycket annat än fotboll att tänka på.

Som demokratin. Den har funnits i 2500 år, demokratin, men nu vacklar den - enligt kaptenen - i sina fundament. Sportbladet skrev nämligen om en högst ordinär frisparksvariant, som Lagerbäck inte ville att Sportbladet skulle skriva om. Vi gör så ibland. Att avslöja hemligheter är en liten affärsidé som Aftonbladet ägnat sig åt i 176 år.

Sorry, Lasse, men det är inte journalisters uppgift att se till att det går bra för Sverige i VM. Om det vore så hade vi stått på läktaren och hejat i stället för att försöka jaga startelvor och avslöjanden.

Det finns massor av länder där medier inte arbetar så, där de snällt gör som de blir tillsagda. Men jag tror inte att Lars Lagerbäck vill bo i något av dem.

Läs också:

Simon Bank