Starkare än någonsin

FOTBOLL

... men bara om man ser till antalet VM-spelare

Allsvenskan har aldrig varit bättre än den är just nu...

Ja, åtminstone om vi ska tro på landslagets båda förbundskaptener som till

VM nominerat fler allsvenskar än man haft i laget någon gång tidigare under

2000-talet: sex till VM 2006 mot fyra till EM 2004, tre till VM 2002 och fem till EM 2000.

Bättre än någonsin?

Fan tro´t, som Rellingen sa...

Foto: Anders Deros
EN VARNING? Anders Svensson är en av sex inhemska VM-spelare, fler än tidigare år.

Då går jag nog mer på mästartränaren Kjell Jonevrets funderingar i programmet till Djurgårdens senaste hemmamatch, där han var inne på att allsvenskan snarare är sämre än på länge.

I det stora hela har det varit en riktigt skral fotbollsvår, så det kanske ändå var någon mening med att denna sekunda vara inte visades i särskilt många tv-kanaler.

När vi nu får ett två månader långt uppehåll redan efter nio omgångar, lagom tills planerna faktiskt börjar gå i grönt och fotbollarna inte längre okontrollerat studsar hit och dit som äldre tiders guttaperkabollar, är det inte särskilt mycket som talar för att Lagerbäck och Andersson har rätt; betydligt mer för Jonevret.

Henke-biljetterna slut direkt

Med 17 omgångar kvar så kan det mesta fortfarande hända, när seriespelet åter börjar nån gång kring 16 juli; ännu ej exakta datum spikade på grund av att det fortfarande inte är hundra med tv-avtalet.

Då är i alla fall Henrik Larsson återbördad till fosterjorden, och när sittplatsbiljetterna igår släpptes till den stores återkomst – mot Häcken hemma 17 juli – så tog det bara en timme så var dom slut.

Av bara farten strök även 2000 ståplatsbiljetter med, vilket innebär 12 000 biljetter sålda och att det nu bara återstår 4 000 ståplatser.

Vem som då är Larssons nye tränare återstår att se.

Hasse Eklund känns som en nödlösning, inte bara för att Eklund-effekten uteblev borta mot Elfsborg, utan mer för att jag tror att Hif-ledningen letar efter en mer rutinerad tränarkraft.

Jämfört med förra säsongens serie, då man hade spelat färdigt den nionde omgången den 13 juni, så har bara fyra lag fler poäng i år än ifjol: Hammarby + 9, Elfsborg + 7, Gefle + 3 och IFK Göteborg + 1.

Sju lag ligger sämre till i år än ifjol: Kalmar FF – 1, Djurgården – 2, Helsingborg – 4, Malmö FF – 4, Halmstad – 6, Örgryte – 7 och Häcken – 9.

För de tre nykomlingarna – AIK, Gais och Öster – finns inga relevanta jämförelsetal.

Mycket Brasilien

Årets skytteliga är intressant att skåda, och då inte bara för att fjolårsvinnaren Gunnar Heidar Thorvaldsson (16 mål) inte lyckades göra ett enda mål innan han nu flyttar från Halmstad till Hannover 96.

Det är mycket Brasilien i toppen: en 25-åring från Clube Atlético Mineiro toppar toppar på sju mål före en 24-åring från SB do Campo på sex och en 19-åring från Fortaleza på fem.

Den ende som bryter detta brasilianska mönster av de fyra i toppen är en 25-åring från Växjö Bollklubb, även han fem mål. Paulinho Guará, Hammarby – Wilton Figueiredo, AIK – Ari da Silva Ferreira, Kalmar – Markus Jonsson, AIK...

Men allt är inte guld som glimmar. Alla brasilianska fotbollspelare är inte frälsare.

På Patrick Ekwalls TV4-blogg kunde man igår läsa om hur många matcher Djurgårdens 15-miljoners superbrasse Thiago Quirino da Silva i verkligheten hade spelat förra året: sju inhopp, ett mål – och vanligtvis som kantspelare.

För Djurgården blir det nog att handla lite nytt i sommar.

Brott lönar sig

Den allsvenska våren i övrigt:

? jag är mycket imponerad av AIK:s insats där framgångar skapat nya framgångar;

? Hammarbys Jeffrey Aubynn leder passningsligan före Blåvitts Niclas Alexandersson: 6–5;

? Djurgårdens Pa Dembo Tourray toppar målvaktsligan före HBK:s Conny Johansson: 85–84 i räddningsprocent;

? att brott lönar sig kan man möjligen utläsa av Utvisningsligan som toppas av Hammarby med tre av vårens elva utvisade – Mikkel Jensen, Max von Schlebrügge och Suleyman Sleyman;

? formstarkast är Kalmar och Blåvitt med vardera fyra raka segrar i spurten;

? Örgryte enda lag utan seger;

? Öster har nu varit mållösa sedan Marco Da Silva slog in straffen borta mot Häcken 22 april, totalt 470 minuter, och med Hammarby borta och Gais hemma i nystarten i juli närmar man sig Halmstads 593 mållösa minuter i seriestarten.

Så att allsvenskan skulle vara bättre än någonsin tvivlar jag mycket starkt på.

Allsvenska spelare i mästerskapen:

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM