Italien i natt: Bevis finns

FOTBOLL

Förbundskapten Lippi kan få gå - blev påverkad av Juve

1 av 2 | Foto: scanpix/AP
Huvudpersonerna Juventus klubbdirektör Luciano Moggi var en jagad man på väg från lagets träning i går. Skandalen har nu tagit en vändning då också förbundskapten Marcello Lippi finns med i härvan. Moggi har enligt italienska källor haft telefonkontakt med Lippi för att påverka honom.

Italiens landslag skakas av skandalerna kring Juventus.

Förbundskaptenen Marcello Lippi dök i går upp i utredningarna. Nu kan han tvingas att avgå - 29 dagar före VM.

- Lippi är rejält pressad av de uppgifter som kommit fram, säger en källa i Italien till Sportbladet i natt.

Korruptionsskandalen som just nu skakar den italienska elitfotbollen i grunden fick en första konkret konsekvens på lördagen.

Domaren Massimo De Santis fick rött kort.

Italienska fotbollsförbundet har meddelat Internationella fotbollsförbundet, Fifa, att man dragit in De Santis ackreditering till VM-slutspelet i Tyskland.

Detsamma gäller även för de assisterande domarna Alessandro Griselli och Marco Ivaldi.

De Santis är en av 24 italienska domare som granskas av åklagarmyndigheten i Neapel i en utredning om uppgjorda ligamatcher.

Med 29 dagar kvar till VM är det italienska landslaget i djup kris. Målvakten Gianluigi Buffon och försvarsklippan Fabio Cannavaro misstänks ha satsat miljontals kronor på matcher i den italienska ligan. Båda riskerar nu långa avstängningar vilket i så fall innebär att de missar VM i sommar.

Och nu har även Italiens förbundskapten Marcello Lippi blivit indragen i den omfattande fotbollshärvan.

Det är två avlyssnade samtal under hösten 2004 som satt fokus på Lippi.

Det ena var mellan Juventus omstridde klubbdirektör Luciano Moggi och den nyligen avgående ordföranden i det italienska förbundet, Franco Carraro.

Totti på plan

Inför en landskamp ringde Carraro till Moggi och frågade om Moggi kunde påverka förbundskapten Lippi så att Francesco Totti spelade landskampen. Anledningen till att Carraro absolut ville ha Totti på plan var att det skulle öka intresset från tv-bolagen att sända matchen.

- Det är helt otroligt. Mannen som är ordförande för det italienska fotbollsförbundet ber Moggi försöka påverka förbundskaptenen i stället för att prata med honom själv, säger en källa i Italien.

- Det säger en hel del om hur stor makt Moggi har haft.

Stoppa Cannavaro

Det andra samtalet var mellan Moggi och Marcello Lippi dagarna före Italiens VM-kvalmatch mot Vitryssland den 13 oktober. Moggi ringde till Lippi och ville ha information om vilken startelva han skulle använda. Moggi ville inte att Juventus mittback Fabio Cannavaro skulle spela landskampen mot Vitryssland.

När matchen började satt Cannavaro överraskande på bänken och byttes inte in förrän i den 69: minuten.

Nu väntar hela Italien spänt på om fler och än mer graverande samtal mellan Moggi och Lippi kommer att avslöjas när förundersökningen om de avlyssnade samtalen presenteras inom kort.

I Italien spekuleras det redan i att Lippi kan få sparken före VM. Förbundskaptenen för Italiens U21-landslag, den tidigare landslagsbacken Claudio Gentile, nämns som den som kan komma att ersätta Lippi.

Lippi har valt att inte kommenterat uppgifterna som har kommit fram de senaste dygnet, men en källa i Italien säger till Sportbladet:

- Lippi är rejält pressad av de uppgifter som kommit fram, inget snack om det. I värsta fall riskerar han att få sparken.

Och Italien riskerar dessutom att få åka till Tyskland utan två av sina absoluta nyckelspelare: Fabio Cannavaro och Gianluigi Buffon.

Miljoner på matcher

Starkast ska bevisen vara mot Buffon. Landslagets och Juventus målvakt uppges ha satsat miljontals kronor på olika matcher i den italienska ligan. Han riskerar 18 månaders avstängning.

- Det finns bevis på att Buffon är skyldig, att han har satsat pengar på matcher. Buffon kommer nog inte att spela VM, säger en källa.

Hans Abrahamsson, TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A