Bank & Niva

FOTBOLL

Sveriges bästa fotbollsskribenter om veckans hetaste ämnen

1) VM-trupperna är spikade. Vilken spelare saknar du mest bland de 736 utvalda?

Bank: När Johan Micoud petades av Santini före EM sa han att ”Frankrike är en gåta som jag aldrig kommer att kunna lösa”. Désolé, Johan, jag kan inte hjälpa dig. Domenech tog ut Zidane, vilket betyder att han vill ha en genial nummer tio – men han tog inte ut Micoud, som varit bättre än Zizou i år. Werders nummer tio har varit lysande i Champions League och skulle garanterat fungera bättre ihop med Thierry Henry. Micoud är 32 nu, det här var hans chans. Hans sista rubrik den här säsongen blev i stället om hur han drog Schalkes Christian Poulsen i löken. Jo, samme Poulsen som Totti spottade på i EM och som Gattuso ville slåss med i vintras.

Niva: Boca Juniors ordförande Mauricio Macri beskrev det bäst: ”Han är inte mänsklig. Han är en maskin. Han gör inga misstag. Han pratar aldrig. Han har noll karisma. Han är konstig, för han bryr sig inte om pengar och han bryr sig inte om kvinnor. Han tänker bara på fotboll, och det är en stor fördel”. Vem Macri pratade om? Walter Samuel, han de kallar ”Väggen” i Argentina. Han är inte med i Argentinas VM-trupp, och nu när konfliktryktena dementerats kan jag inte för mitt liv begripa varför. Burdisso och Milito är kompetenta mittbackar, men ett av VM:s mest kortvuxna och minst fysiska lag hade verkligen behövt 184 centimeter skäggig Inter-back.

2) Yngst i hela VM är en grabb alla hört namnet på men ingen sett spela. Med någon veckas distans – har 17-årige Theo Walcott något i VM att göra?

Bank: Skojar du? Låt mig använda en analogi. Hade Lasse Lagerbäck kunnat släntra ner på Kaknäs, se ett par Djurgårds-träningar, snacka lite med Kjell Jonevret – och kalla in Dennis Boskailo, 18, för att lösa Sveriges försvarsproblem i ett VM-slutspel? Nej, det hade han inte. Svennis uttagning är en uttagning som en skrikig soffcoach gör (”vi måste, öh, satsa, öh, UNGT!”), och totalt ovärdig ett fotbollsland som England. Vad behöver han i sitt lag? En targetspelare, någon med fysik som gör att de kan hålla bollen i anfall. Vad tog han ut? En 17-årig sprinter som inte ens varit i närheten av att spela i Premier League.

Niva: Nej. Jag tycker att det är en jävla travesti. Jag vet att den som ”tänker fräscht” och ”vågar gambla” alltid får folkopinionen med sig, men Theo Walcott har knappt ens spelat seniorfotboll. Han har gjort fyra mål för Southampton i andraligan och två mål för Arsenals reservlag. Det går inte att jämföra med Owens meriter inför VM 98 (19 PL-mål för Liverpool) eller Rooneys före EM 04 (15 för Everton). Nu kom Walcott med i stället för till exempel. Darren Bent, som ensam på topp i Charlton gjort 18 ligamål. Att det anses som en större merit att ligga på Arsenals massagebänk än att prestera i en mindre klubb är en direkt provokation.

3) Ronaldinho är bäst, Ronaldinho är roligast – men vem är egentligen viktigast i VM?

Bank: Den spelare som en gång fick frågan om han ville spela landslagsfotboll för Frankrike, och svarade: ”Jag är afrikan, och främst av allt ivorian”. Jo, Didier Drogba. När Elfenbenskusten blev VM-klart var det han som ledde dem i bön i omklädningsrummet efteråt, han är den självskrivne ledaren som alla vänder sig mot och till och med förbundskaptenen Henri Michel har yttrat oro för bördan som läggs på Didis axlar. Det finns många spelare som är viktiga för sitt lag i VM, men det finns bara en som är en enande ikon för ett land som befinner sig mitt i ett inbördeskrig. Som Michel har konstaterat: ”Drogba går före, de andra följer efter”.

Niva: ”Med Andrij har vi ett lag. Utan Andrij har vi ett helt annat”, summerade Ukrainas förbundskapten Oleg Blochin i veckan. Han hade helt rätt. I England har websidan healrooney.com fått massvis med besökare, men hur jag än söker på kyrilliska hittar jag ingen sida inspirerad av Sjevtjenkos värkande knäligament. Märkligt. Han är den ende spelaren i mästerskapet som på egen hand förvandlar ett lag medelmåttor till en ganska trolig kvartsfinalkandidat. Närmast kommer Emmanuel Adebayor i Togo, men ”Sparvhökarna” är inte nog bra för att klara gruppen, vad än ”Sheyi” hittar på.

4) Till sist, vad var det viktigaste vi missade under VM-veckan?

Bank: En begravning. Minns ni VM-lottningen i Leipzig? Minns ni hur en läbbig, två meter lång lejonmaskot sprang runt, sparkade bollar åt alla håll och försökte förstöra VM ett halvår innan det börjat? Om ni minns är veckans stora nyhet ingen skräll: Nici, firman som betalade en kvarts miljard för förmånen att få sälja maskoten, har nu ansökt om konkurs. Ingen ville köpa deras skabbiga lejondockor. Lejonet hette Goleo VI, hade inga byxor på underkroppen och i handen höll han en talande boll som hette Pille. I Freuds grannland, om någonstans, borde de förstått utmaningen i att sälja det konceptet.

Niva: Lösningen på ett efterhängset problem. I dag börjar Brasilien sitt uppladdningsläger i schweiziska Weggis – en tilldragelse som redan nu svällt till ett gigantiskt VM-event. Allt är förberett in i minsta detalj. Byar har spärrats av, hotellkomplex har utrymts och nya träningsplaner har byggts. Men det var ju ett problem. Precis ovanför den nya träningsplanen har Alfred Stöckli sin farm. Sin grisfarm. När vinden blåser mot planen blir lukten från 300 djur snabbt en större faktor än man kan tro. Vad göra åt detta svineri? Det lokala styret improviserade. Stöckli fick 9 000 schweizerfranc (drygt 50 000 kronor) för att garantera brassarna en grisfri vistelse.

Simon Bank, Erik Niva