Här laddar de för derbyt

FOTBOLL

Kniven på strupen för Öis - riskerar åka ner två serier

GÖTEBORG

Örgryte går två tuffa matcher i veckan.

I kväll derby och ödesmatch mot ärkerivalen IFK Göteborg.

På fredag kommer domen om elitlicensen, som kan innebära nedflyttning.

- Det kan inte bli sämre än vad det redan är, säger Magnus Källander.

Utan seger efter sju matcher, och tio miljoner kronor i skulder. Läget är allt annat än lugnt på Öisgården.

På fredag ska Elitlicensnämnden fatta beslut huruvida de tror på Örgrytes handlingsplan eller inte, men redan i kväll kan det kompakta mörkret sluta sig än tätare kring de rödblå.

Förlust i derbyt mot IFK Göteborg, och klubben ligger fast förankrat i den allsvenska botten.

- Kris? Nej, det är ett för stort ord. Vi har bara spelat sju matcher ännu, och ska inte måla fan på väggen. Det har inte varit så illa, många av våra förluster har varit med uddamålet, och vi har egentligen inte varit utspelade i en enda match, säger veteranmittfältaren Magnus Källander, 37.

"Truppen för tunn"

Mot IFK Göteborg blir han lagets viktigaste spelare. I frånvaron av fyra nyckelspelare.

- Skadeeländet tar aldrig slut, suckar Zoran Lukic med anledning av att Ailton Almeida, Johan Anegrund, Jukka Sauso och Henri Scheweleff inte kan medverka.

- När vi pratade om topplaceringar inför seriestarten så var ju tanken att de här fyra skulle vara med. Men nu är vår trupp alldeles för tunn, fortsätter Lukic.

Det ekonomiska läget är dock ännu värre.

- Vi har lite att bita i just nu, medger klubbdirektören Stefan Herre Eriksson.

På fredag bestämmer Elitlicensnämnden om de ska godkänna klubbens handlingsplan över hur man ska komma tillrätta med de stora skulderna. Blir det ett godkännande ser allt något ljusare ut, men klubben måste ändå visa upp en positiv balansräkning den 31 augusti i år. Sen kontrolleras den av nämnden till den 31 september.

- Så det kan ta hela säsongen mer eller mindre.

Hur är den berömda magkänslan?

- Tyvärr, inga kommentarer innan fredag.

Kan flyttas till div 1

Klarar Örgryte inte av att visa upp svarta siffror i slutet av sommaren så flyttas klubben ner i Superettan till 2007. Men riskerar dessutom att åka ner ytterligare en division om laget åker ur allsvenskan också på sportslig väg senare i höst.

- Men vad fan, det är 17 omgångar kvar. 51 poäng att spela om. Det här laget, som spelade så bra i höstas, och var tredje bästa lag då, kan ju inte blivit så mycket sämre att de ska åka ur bara ett halvår senare, säger Herre Eriksson.

- Ekonomin sköter de ansvariga om, det är jag säker på. Vi får jobba på det sportsliga. Derbyt i dag blir tufft, men vi vet vad vi kan. Och vinner vi kan det bli vändningen, säger Magnus Källander hoppfullt.

Så ska Öis vinna:

Mattias Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM