– Det var väldigt små snapsar i alla fall

FOTBOLL

Blågult firade midsommar – med apelsinjuice till sillen och träning på matcharenan

Foto: Bjöd på skåpmat - och apelsinjuice Midsommarafton i München – då bjöd förbundskapten Lasse Lagerbäck på väntade svar – och sill med apelsinjuice.

MÜNCHEN

Sverige firar midsommar i dag.

Landslaget också.

Med sill – och apelsinjuice.

– Det var väldigt små snapsar i alla fall, säger förbundskaptenen Lasse Lagerbäck till TV 4.

Foto: På plats I eftermiddags intog det svenska landslaget Allianz Arena i München för första gången.

Det svenska VM-laget har anlänt till München med jättematchen mot värdnationen Tyskland snart bara timmar bort och intresset på landslagets presskonferens på självaste midsommarafton var rekordstort.

Tysk media vill förstås veta allt om hur Lasse Lagerbäck tänker för att stoppa Miroslav Klose på topp, Michael Ballack på mitten och den vassa tyska vänstersidan.

Svaren – gammal skåpmat.

– Vi vet att Tyskland är ett väldigt starkt lag, och det går inte att fokusera på enskilda spelare på den här nivån. Vi måste koncentrera oss på vårt eget spel och ser fram emot matchen, säger Lasse Lagerbäck.

Det svensktyska midsommarfirandet blir kort.

– Vi har käkat lite sill, det var så långt vi sträckte oss. Det var apelsinjuice på de flesta bord, säger Olof Mellberg till TV 4.

I stället handlar det sista dygnet inför midsommardagens åttondelsfinal om en lättare kvällsträning på matcharenan – och vila, vila vila.

Presskonferensen bjöd på tre besked:

Zlatan kan vara aktuell för spel i morgon.

Lasse Lagerbäck hoppas att ”vår brasilianska vän” håller för trycket.

Olof Mellberg tror att publikstödet blir en nackdel för Sverige.

Lagerbäck...om Zlatan:

– Han tränade 65 minuter i förrgår och har reagerat bra på det. Det ser positivt ut och händer inget oförutsägbart kan han vara aktuell, säger Lagerbäck.

Lagerbäck...om domaren Carlos Simon (Brasilien).

– Det jag har sett av VM hittills så har domarna skött sig ganska, eller rättare sagt, riktigt bra. Vi hoppas att vår brasilianska vän har den mentala styrkan att ge oss en rättvis match.

Olof Mellberg...om hemmatrycket.

– Jag tycker att det är en nackdel för oss, absolut. Har du en publik som stödjer dig så hjälper det alltid laget. Vi kände definitivt stödet under

våra två första VM-matcher, särskilt i matchen mot Paraguay. Det har hjälpt oss att vinna matcher. Jag tycker inte att publikstöd kan vara något negativt.

Under midsommaraftonens träning på Allianz-Arena fick spelarna en första känsla av exakt hur stort hemmatrycket kommer att bli i morgon. Arenan är enorm, med publiken tätt, tätt intill planen – och höga, branta läktare.

Under de 15 minuter som var öppna för media hann landslaget endast med ett par uppvärmningsövningar.

Noterbart 1: Zlatan fanns med och verkade inte störas av ljumsken.

Noterbart 2: Andreas Isaksson fanns med och verkade inte störas av sin lårkänning.

Redan under eftermiddagens presskonferens konstaterade landslagsläkaren Magnus Forssblad att han inte upplevt en situation så långt in i ett mästerskap med så pass få allvarliga skador.

– Det är nästan för lugnt, säger Forssblad.