– Du ska fan inte ge mig några råd

FOTBOLL

Här är de hemliga sprickorna som hotar landslaget

1 av 2 | Foto: "Absolut inte polare", enligt en källa.

BREMEN

Ett nytt storbråk skakar Sverige.

En tillfällighet?

Nej, tvärtom.

Grupperingarna i landslaget är tydligare än någonsin.

- Stämningen i truppen har blivit sämre efter EM i Portugal, säger en landslagskälla till Sportbladet.

Bråket mellan Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg under VM i Japan/Sydkorea fångades av världspressens TV-kameror och blev en stor nyhet.

Sedan dess har landslaget varit förskonade från liknande händelser. Eller rättare sagt; de har inte varit lika allvarliga och fram till nu inte nått allmänheten.

Men Sportbladet har pratat med personer i och kring dagens landslag som tecknar en bild av att stämningen blivit allt sämre, skillnaden är stor jämfört med EM i Portugal 2004.

Två grupperingar

Det finns två tydliga grupperingar i landslaget vars röster väger tungt och som inte drar jämnt med varandra.

SPå ena sidan lagkapten Olof Mellbergs "gäng" med Zlatan Ibrahimovic, Christian "Chippen" Wilhelmsson och tidigare Alexander Östlund.

SPå andra sidan Fredrik Ljungberg som beskrivs som något av en ensamvarg men umgås en hel del med Daniel Andersson, Markus Rosenberg och nu Rami Shaaban.

Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg drar inte jämnt men deras konflikter har framför allt uppstått vid situationer i samband med matcher och träningar, eftersom båda beskrivs som väldigt heta temperamentsfulla.

Vid sidan av planen är den tickande bomben relationen mellan Zlatan och Fredrik Ljungberg.

"Konflikt med djup"

-En sådan sak som hände mellan Tobias Linderoth och Zlatan i pausen av Trinidad-matchen är helt normal. Om "Tobbe" tycker att Zlatan har rätt i sin kritik så är han tyst, tycker han att Zlatan har fel så säger han ifrån. Men det är glömt efter matchen och ingen stor sak.

- Däremot är gesterna mellan Ljungberg och Zlatan en helt annan grej, där finns en konflikt med djup, säger en landslagskälla.

Enligt Sportbladets uppgifter har Zlatan och Fredrik Ljungberg ryckt ihop i flera hetsiga diskussioner senaste åren, bland annat hösten 2004 efter att Ljungberg uttalat sig i media om att han kan ge Zlatan råd för att förbättra sin relation med pressen.

"Du ska fan inte ge mig några råd", ska Zlatan ha sagt till Ljungberg på spelarhotellet i Stockholm varpå en hård diskussion uppstod.

- Lasse Lagerbäck skulle aldrig ta upp saken inför hela gruppen, men jag är ganska säker på att han satt sig ned med Fredrik och Zlatan och pratat igenom situationen och fått de att skaka hand med varandra och göra sitt bästa för laget inför det här VM:et, säger en landslagskälla.

Anledningen till att Fredrik Ljungberg och Zlatan inte drar jämnt beror dels på att Zlatan tillhör "Mellberg-gänget", dels beskrivs det som lite av ett "Stjärnornas Krig".

"Som småungar"

- Båda vill vara nummer ett men Ljungberg gör det på ett smartare sett. När Zlatan nobbar pressen, då ser Ljungberg till att synas extra mycket. De är som småungar och de pratar eller umgås aldrig med varandra. De är absolut inte polare, säger en landslagskälla.

Fredrik Ljungberg hade tidigare en stämpel av glidare som kunde komma och gå som han ville i landslaget men det har förändrats, menar de personer Sportbladet talat med.

- Så fort en spelare särbehandlas blir det frustration hos vissa. Det har Ljungberg förstått. Han har ändrat sig och är mer respekterad av gruppen. Nu sitter han vid lite olika bord även om han mest umgås med Daniel, Markus och Rami.

Landslagets tredje stora stjärna, Henke Larsson, umgås med bägge läger.

- Henke är totalt neutral, säger Sportbladets källor.

Grupperingarna i landslaget är inte enda anledningen till att stämningen försämrats. På senare år har mediernas bevakning av landslaget blivit ett stort, internt irritationsmoment.

Lagerbäck - inte road

- Det läggs väldigt stor vikt vid vad tv och tidningarna rapporterar. Vad spelare säger om varandra i intervjuer är upphov till många negativa diskussioner internt. Det är många tongivande spelare som är negativt inställda till media och den inställningen har blivit som ett gift som sprids i gruppen. Det är något Lagerbäck kommer att få allt större problem med om man inte hittar ett bra sätt att hantera det, säger en landslagskälla.

Förbundskapten Lasse Lagerbäck är dock själv inte särskilt road av den intensiva rapporteringen kring landslaget.

- Men han försöker att inte visa det så tydligt mot spelarna, säger en landslagskälla.

Alexander Östlund petades överraskande från VM-truppen och en bidragande orsak ska enligt Sportbladets källor varit att Östlund inte bedömdes klara av mediatrycket samt att det skulle skapa ännu mera splittring i gruppen med Alexander Östlund på bänken under ett VM.

Landslagets två läger - och de ”neutrala” i mitten

Läs också: