Sluta gråt, Anders - det här är inget Kindergarten

FOTBOLL

BREMEN

Det är lätt att tycka synd om Anders Svensson.

Av mejlhögen förstår jag, att många gör det idag.

Ändå verkar det som om den som tycker allra mest synd om Anders Svensson är - Anders Svensson själv...

Det får han omedelbart sluta med, om det ska bli något alls med hans VM.

This is the fucking World Cup, nicht Kindergarten!

VM-upptaktens 0-0 mot Trinidad och Tobago, ett av svensk fotbolls mest nesliga resultat genom tiderna, har alltså krävt sitt första offer.

Inte den Lasse Lagerbäck som i egenskap av förbundskapten är högst ansvarig för att ta ut rätt lag men som fortfarande 16 timmar efteråt envist hävdade:

- Vi gjorde en riktigt bra match ...

Ansvariga för affären

Den Lasse Lagerbäck som räknat fram att man mot T&T haft 26 avslut - "extremt bra" - men som inte ens då kunde erkänna, att det var bedrövligt att inte ett enda resulterade i mål.

Den Lasse Lagerbäck som - först tillsammans med Tommy Söderberg, numera tillsammans med Roland Andersson - är ansvarig för den situation som uppstått i mittfältsaffären.

Alltså: Anders Svensson versus Kim Källström.

Normalt funtade lagbyggare skulle låta alla spelare tävla på lika villkor.

Det har inte Lagerbäck låtit Anders och Kim göra, eftersom de ständigt fått höra att de konkurrerar om en och samma plats i startelvan: den i mitten på offensiva mittfältet.

På andra platser är ni inte aktuella. Basta!

Spela samtidigt

Ralf Edström på Radiosporten har tjatat om detta, jag har skrivit om det i flera år, och nu har vi även fått med oss DN:s Johan Esk på idén, att Anders och Kim faktiskt är så duktiga, att de kan spela tillsammans på mittfältet.

Det finns flera möjliga variationer på detta.

Så istället för Lagerbäck som syndabock hamnar nu där en spelare som jag bara har två noteringar på under hans 62 minuter på plan: ett fint uppspel till Zlatan i sjätte minuten och en offside-rusning i 30:e.

Enligt Fifa-statistiken har han också orsakat en frispark och tacklat en gång.

Inte sämre än andra

Det syns både på kroppsspråket och Anders Svenssons ledsna ögon, det hörs på tonfallet, och han säger det också rätt ut: - Jag har mått ganska dåligt. Jag är en känslomänniska.

Mot Trinidad och Tobago var Anders Svensson knappast sämre än någon annan av dom som inte gjorde mål, men dåligt mådde han långt, innan han hamnade i den rollen som syndabock.

Bibeln tilhör inte direkt mina favoritböcker, det erkännes, men just den här söndagen slår jag upp Tredje Mosebok för att skaffa mej den bibliska kunskapen om syndabockar.

Ut i öknen

Det är där Aron, Moses broder, får lägga båda sina händer på den levande bockens huvud och bekänna alla missgärningar och överträdelser - "vad dom än må hava syndat" - innan bocken släpps ut i öknen för att åstadkomma försoning.

Anders Svensson har påbörjat sin ökenvandring.

Alldeles i onödan, tycker jag.

"Det är ditt och alla andra korkade journalisters fel", lyder i sammanfattning de kritiska mejl jag fått.

Budbärarnas fel, alltså ...

Kanske ingen Zlatan

Anders Svensson har slutat läsa tidningar under VM, säger han.

Bra. Det borde flera göra. Även sluta läsa dom på nätet.

Det finns ju annat att fundera över: som om Allbäck-Henke kanske även i dag är en vassare duo än Zlatan-Henke, om det inte är dags med ett förbud för Olof Mellberg att passa längre än till närmaste man, eller om någon uppfinnarjocke kan hitta nyckeln till att få fart på "Chippen" Wilhelmsson igen.

Nu gäller det nämligen att se framåt. Mot Paraguay på torsdag.

"Livet handlar inte om att lösa gårdagens problem - det går ut på att skapa morgondagens möjligheter", som Stefan Sebö nån gång sagt.

Motivationsföreläsare, förstås.

Lasse Sandlin