”Lagerbäck var sjukt besviken”

FOTBOLL

Förbundsbasen Lars-Åke Lagrell talar ut - därför blir förbundskaptenen kvar

Foto: Lars-Åke Lagrell talar ut om den deppiga avslutningen av VM - och att förbundskaptenen Lars Lagerbäck får fortsatt förtroende.

Utåt sett höll Lars Lagerbäck masken under VM.

Gång på gång framhävde han de positiva delarna i varje match.

Men inombords tänkte han andra tankar.

- Han var sjukt besviken efter förlusten mot Tyskland, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

Lars Lagerbäck har fått utstå en hel del kritik sedan Sverige åkte ut ur VM.

Rykten om uppsägning har florerat flitigt. Men nu tas förbundskaptenen i försvar av föbundsboss Lagrell.

För Sportbladet berättar han om varför Lagerbäck har hans fulla stöd.

Vad anser du om Lars Lagerbäcks insats under VM?

- Lars Lagerbäck är den mest framgångsrika förbundskapten Sverige har haft. Han har tagit Sverige till fyra stora slutspel, det har ingen annan gjort. Och han gjorde det igen under årets VM.

Vad säger du om sättet han gjorde det på?

- Vårt mål var att gå vidare från gruppen och det gjorde vi. Sedan var det självklart en besvikelse att vi förlorade mot Tyskland, men man måste komma ihåg att det är för att vi har högre förväntningar på laget nu än tidigare jämfört med de andra länderna. Vi hade någon tanke om att Sverige kunde bli det här årets överraskningslag i VM, så blev det inte, men det är inte Lasses fel.

Hur tycker du att han har hanterat media under VM?

- Jag vet att många tyckte att Lasse verkade nöjd när han talade om förlusten mot Trinidad och Tobago. Men man måste komma ihåg att han har inte bara budskapet till media att tänka på. Han måste även tänka på vilket budskap han sänder ut till laget. Och jag vet att Lasse var otroligt besviken. Inte på matchen som sådan, men på att vi inte gjorde några mål. Och jag vet att han var sjukt besviken efter matchen mot Tyskland.

Pratade ni om det?

- Ja. Vi hade ett långt samtal direkt efter matchen. Det är inget ovanligt med det, det har vi ofta. Men Lasse var otroligt besviken.

Anser du att Lars Lagerbäck ska fortsätta som förbundskapten?

- Ja, det gör jag. Och jag tror inte att du har hört någon i styrelsen eller i fotbollsrörelsen som tycker annorlunda. Som jag sa, han är Sveriges mest framgångsrika förbundskapten genom tiderna. På vilka grunder skulle han avgå?

Kanske för att han får mycket kritik från både experter och supportrar?

- Vi diskuterar självklart VM och de synpunkter vi får in till förbundet. Det är viktigt för oss att se vad som är vettigt så att vi kan korrigera brister. Men Lasse har aldrig varit på tal som en brist.

Är det en inställning som skulle kunna förändras?

- Det är klart att styrelsen kan välja att avskeda någon, det är inget dramatiskt med det. Och en händelseutveckling kan inte förutses. Säg att Lasse skulle komma till mig och själv säga att han vill sluta, då skulle jag ju aldrig tvinga honom att löpa tiden ut. Man kan inte förutse allt.

Har Lasse själv förmedlat några sådana tankar?

- Nej, det har han inte. Och från vår sida i förbundet är den här frågan över huvud taget inte på tal.

Hur kände du efter förlusten mot Tyskland?

- Jag var väldigt besviken. Det var bra att vi gick vidare från gruppen, men jag var oerhört besviken på det sätt vi förlorade matchen mot Tyskland.

Kan du utveckla?

- Man får helt inte få 0-2 i baken på hemmaplan i Tyskland efter 12 minuter. Det är inte okej. Och jag var besviken över det röda kortet, över att vi inte tog chansen att komma tillbaka in i matchen. Att vi missade straffen. Efter det var det verkligen naturligt med en deppardag.

Hur går ni i förbundet vidare nu?

- Vi sliter med en hel massa saker för att göra landslaget bättre. Vi diskuterar VM varje dag och det är positivt att resultatet bildar debatt, det kan vi använda till något bra. Nu samlar vi intryck och gör förändringar precis som vi gör efter varje stort mästerskap och efter varje säsong. Men jag kan ännu inte säga hur och när vi sätter oss ner.

Är ni nöjda med årets VM?

- Vi är aldrig riktigt nöjda.

AnnaMaria Jansson