Capello – divornas tämjare

FOTBOLL

Mästercoachens segerrecept - mästra superstjärnorna: "Jag har handskats med många värre än Zlatan"

1 av 2 | Foto: AP
FRAMGÅNGSFABIO Capello har vunnit titlar med Milan, Juventus, Roma och Real Madrid. Hemligheten bakom framgången: Han särbehandlar aldrig någon. Vilket i sig innebär att när Capello talar så lyssnar även de största stjärnorna.

Som en modern kung Midas går Fabio Capello från klubb till klubb och gör allt han rör vid till guld.

Demontränarens hemlighet är enkel - tämj divorna!

Zlatan Ibrahimovic är den senaste i raden, men knappast den värsta.

- Zlatan är en temperamentsfull pojke, men i min karriär har jag handskats med många situationer som är värre, säger Fabio Capello.

Zlatan Ibrahimovic är senast i raden, men han är på intet sätt unik. Genom åren har namn som Ruud Gullit, Francesco Totti, Antonio Cassano och Alessandro Del Piero tagits ner på jorden av tränaren från Pieris.

Och framgången går knappast att diskutera. Capello har tagit tunga titlar med Milan, Real Madrid, Roma och Juventus. Thomas Nordahl, Italien-expert och personlig vän med Capello, försöker förklara varför.

- I Italien säger man att "Capello tittar ingen i ansiktet". Det man menar är att han struntar i vilka som är lagets stjärnor och stora namn. Han tar alltid ut det bästa laget. Det var det som hände med till exempel Ruud Gullit, innan han gick till Sampdoria. Trots att många ville att han skulle spela blev han bänkad av Capello, för lagets bästa, säger Thomas Nordahl.

Laget går före allt?

- Ja, han är som tränare som han var som spelare, en hårt arbetande mittfältare. Han kräver oerhört mycket av sina spelare. Han är hård, men en väldigt bra psykolog.

Fabio Capello talar själv ofta om vikten av psykologi i sin kontakt med spelarna. I en stor intervju med Gazzetta dello Sport i slutet på förra året berättar Capello om sin tränarfilosofi, och hur viktigt det är att ge spelarna bekräftelse.

- I sporten är självförtroendet av extraordinär vikt, det hjälper till att producera vad jag kallar omedvetet adrenalin. Här är min erfarenhet som spelare ovärderlig. För även om fotbollen blivit mycket större har dess kärna inte förändrats. Hur bra en spelare än är behöver han alltid bekräftelse, förklarar han.

Som i alla storklubbar har Capellos karriär kantats av interna bråk med besvärliga spelare. Men Capello har lyckats ovanligt bra med att minimera problemen. När Capello var i Roma var relationen med Antonio Cassano relativt smärtfri. Så fort Capello försvann blev det kaos och anfallaren spelar nu i Real Madrid.

Alessandro Del Piero är ett senare exempel. "Alex" är en levande legend i Juventus, och Capello gjorde sig inte populär bland fans och journalister när han petade anfallaren så fort han kom till klubben. Men Capello lyckades övertyga Del Piero att slåss för en plats. Veteranen bet ihop och i dag är han bättre än på många år. Capello hyllar hans inställning.

- Del Piero är ett sant exempel på proffessionalitet, eftersom han är en stor spelare som accepterat konkurrensen. Ibland har det skrivits upp som en kontrovers mellan oss, men mot mig har Del Piero aldrig brustit i respekt. Han har sagt att han vill spela mer, men den friheten måste han få ha.

I dag är det Zlatan Ibrahimovic som är Fabio Capellos stora projekt. Ända sen han kom till klubben har han åtnjutit totalt förtroende från sin tränare. Fram tills för några veckor sedan fanns inga sprickor i relationen, åtminstone inte utåt sett. Men för en dryg vecka sedan kom det ut att Zlatan slagits med lagkamraten Zebina på en träning, och att "Ibra" hotat Capello när denne försökte gå emellan. Men även här fick Zlatan ingen kritik i medierna, och Capello har fortsatt att obönhörligen stå på sin anfallares sida. Problemen har lösts snabbt, och inom familjen. Capello förklarar sin filosofi i Gazzetta dello Sport.

- Det handlar om att ha modet att alltid angripa problemen i första person. Jag låtsas aldrig inte se problemen jag delegerar inte till andra att lösa dem. I de allra flesta fall handlar det om mindre problem, som går att lösa, eftersom jag inte låter dem växa sig stora.

I intervjun hyllar Capello Zlatans talang, men erkänner att anfallaren har en del kvar att lära.

- Jag försöker få honom att förbättra sig själv, att utöka sin potential maximalt. Zlatan är ung och rik på talang. Han måste bara uppnå psykologisk mognad, men det måste få ta sin tid.

MEN Det finns fler bilder av Fabio Capello. Normalt har ordet framgång och Capello varit synonymer, men till och med "Don Fabio" har haft en riktigt urusel säsong. Efter blott ett år i Real Madrid återvände han till ett Milan i kris, som en tänkt frälsare säsongen 97/98. Men sejouren slutade i praktfiasko. I klubben fanns två svenskar på den tiden, Jesper Blomqvist och Andreas Andersson. Jesper Blomqvist berättar:

- Ibland var han onyanserad, det var "de där jävla svenskarna" eller "de där jävla holländarna". Han är verkligen en dålig förlorare.

Blomqvist berättar också om ett stort bråk han själv hade med Capello. Efter bara några månader vid rodret bad Capello svensken att lämna klubben, eftersom konkurrensen var för hård. Blomqvist vägrade först, och sa att han ville kämpa om en plats. När han någon vecka senare bad om att få flytta i alla fall vägrade plötsligt Capello, som sa att Blomqvist nu var andraval och inte femteval på sin mittfältsposition.

- Jag sa till Capello att jag inte kunde acceptera att han ändrade sig så. Då var han upprörd.

UNDER TIDEN SOM JESPER Blomqvist spelade i Milan var det ständiga bråk mellan Capello och klubbens holländska spelare.

- De var fyra stycken, Kluivert, Davids, Reiziger och Bogarde. De var väldigt stora egon om man säger så. Där var det en hel del bråk, Capello var ju tvungen att visa vem det är som bestämmer.

Trots Jespers egna dispyter med Capello bekräftar han dock tränarns storhet.

- Framgången beror på att han är så målmedveten, så seriös och noggrann. Det stämmer att han sätter laget först. Det spelar ingen roll hur stor stjärna du är, spelar du inte så spelar du inte.

Jesper Blomqvist säger också att han tror att Capello är perfekt för Zlatan Ibrahimovic.

- Jag tror att Capello och Zlatan passar jättebra ihop. Han gillar egensinniga spelare och är duktig på att få dem att utvecklas. Där har Zlatan en bra läromästare, som han uppenbarligen har stor respekt för. Thomas Nordahl håller med.

- Zlatan har verkligen dragit en fin vinstlott. Att han har en tränare som stöttar honom. Det ska han vara jätteglad för. Det är inte alla som har en tränare som stöttar sina spelare så, och det är ju inte vilken tränare som helst vi pratar om.

STJÄRNOR CAPELLO TAGIT NER PÅ JORDEN

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A