”Hennes resa är extrem”

Förbundskaptenen: Hon bestämmer själv hur bra hon kommer bli

En spelare på Svenska fotbollförbundets utvecklingsläger beskrev hur hon tränar sju gånger i veckan och en annan hur hon fått sparra med Hammarbys damallsvenska a-lag.

Sedan tog Eva-Alida Eliasson till orda.

– Hennes uppväxt är helt extrem, säger förbundskapten Martin Möller.

Spelarna som samlades i Uppsala i mars var 46 av totalt omkring 150 tjejer födda 2006 som i framtiden anses kunna bli aktuella för de svenska flicklandslagen. Men förbundskaptenen för U23-landslaget Martin Möller visste själv väldigt lite om spelarna och deras förutsättningar inför det regionala utvecklingslägret.

Det var först när spelarna samlades för ett gruppsamtal han förstod det exceptionella med den brunhåriga 15-åringen från Kiruna FF.

– Då kom det till vår kännedom att hon åker många mil för att spela fotboll. Att det är hennes vardag, säger Möller.

De fick höra om hur Eva-Alida Eliasson pendlar över två timmar enkel väg för att kunna spela i ett fotbollslag. Men vad de inte fick veta var att hon fram till för tre år sedan inte hade några andra lagkamrater än sina köksluckor.

– Jag känner inte till hela hennes bakgrund men ska du spela fotboll i dag är de fysiska förutsättningarna som snabbhet och grundfysik väldigt viktig. Men att hon tagit upp fotbollen så sent gör det ännu mer imponerande att hon håller den nivå hon gör. Det bevisar återigen att det inte bara finns en väg till att bli en bra spelare, säger Möller.

Han berättar hur andra spelare på lägret kom från klubbar som AIK, Brommapojkarna, Hammarby och några Uppsala-föreningar. Hur några av dem åker en tunnelbanestation, cyklar eller går till sin träning.

Där fanns också exempel på tjejer som inte sysslat med någon annan idrott än fotboll sedan barnsben. Bland dem också spelare som i dag regelbundet tränar med klubbar i damallsvenskan.

– Vi hade också några spelare som varit och nosat på landslagssamlingar och andra som varit på landslagsamlingar. Tittar vi på de här tre lägren vi hade så kommer det finnas spelare där som någon gång kommer tillhöra a-landslaget i framtiden. Det är jag helt övertygad om.

Möller beskriver minnet av Eva-Alida Eliasson som en intresserad spelare som suktade efter kunskap och en mer fotbollsinriktad vardagsmiljö.

– Rent fotbollsmässigt är hon en hårt arbetande spelare med bra karaktär. Du kan ju också förstå utifrån de förutsättningar hon har i sin vardag att hon inte är van att bli bortskämd eller servad.

Hur ser du på henens framtid?

– Jag skulle kunna peka på henne lika mycket som en 16-årig tjej från Brommapojkarnas eller Hammarbys akademi. Det är hon själv som bestämmer hur bra hon kommer bli, för alla förutsättningar finns där. Sedan handlar det om hårt arbete och att hamna i rätt miljö vid rätt tid. Nu ska hon börja nationell idrottsutbildning i Umeå och då kommer hon hamna i en ännu tydligare fotbollsmiljö.

Men hur kan en tjej som spelat fotboll mot sina köksluckor under hela sin uppväxt som 15-åring ändå ha samma förutsättningar att bli en svensk a-landslagsspelare som någon som fostrats i en akademi med professionella tränare?

– Framförallt så har hon en speciell egenskap i det här med att jobba hårt. Hon har en bra karaktär och har förmodligen stött på en del utmaningar längs resan, och därför fått lägga ner mycket hårt jobb för att komma till den här nivån så snabbt. Det är inget man ska underskatta. Det är inte alltid bäst att vara bäst när du är tio-elva år. Det kan vara så att en annan väg har passat henne bättre.

Nu hoppas Möller också att Eva-Alidas resa ska inspirera fler.

– Jag bor själv i Edsbyn i Hälsingland och här finns det flickor som springer omkring och drömmer att bli fotbollsspelare. Så jag hoppas att vi kan bygga upp ett system som gör det möjligt för alla att hålla den drömmen levande, var man än bor. Men Eva-Alidas boendeplats är ju extrem. Därför är resan så intressant.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ämnen i artikeln