Jansson om buropen: ”Ingen som varit i mina skor”

Oscar Jansson.
Oscar Jansson.

NORRKÖPING. Ny nolla mot sin gamla arbetsgivare.

Förutom att det blev 3–0 och tre poäng även denna gång fick Oscar Jansson på nytt bevittna, och höra, att hans flytt till Norrköping väckt känslor i Örebro.

– Man får acceptera vad de tycker men de får också acceptera mig, säger Norrköpingsmålvakten om ÖSK-fansens burop.

Precis som på Behrn arena i våras så spikade Oscar Jansson igen målet mot Örebro i söndagens rivalmöte i Norrköping.

Målvakten, som kom från just Örebro till Norrköping inför säsongen, stod för flertalet högoktaniga parader som höll gästerna mållösa.

– Skönt att få göra några räddningar. Viktiga räddningar, säger Jansson själv i den mixade zonen efter matchen.

Jansson gjorde åtta säsonger i ÖSK och var mycket uppskattad av fansen.
Jansson gjorde åtta säsonger i ÖSK och var mycket uppskattad av fansen.

En match där bortasektionen tog varje tillfälle i akt att bua ut målvakten, som efter åtta säsonger i Närke gjorde den ”förbjudna” flytten till Östergötland.

– Det var som förra gången ungefär. Det får stå för dem. Jag tänker inte kommentera. Jag har gått vidare, säger Jansson när ÖSK-fansen, som både hade glåpord och banderoller i arsenalen, kommer på tal.

”Var likadant för Astrit och Kalle”

– Jag är stolt över tiden där. Och jätteexalterad över att vara här. Det är där vi är. De kommer också gå vidare. Men det där kommer få stå för dem, fortsätter Jansson.

Men är det inte extra jobbigt för dig med tanke på att du ändå hade en så pass fin tid i Örebro?

– Det har alltid varit så när folk gått från ÖSK till Norrköping att det har stuckit i ögonen. Det var likadant för Astrit (Ajdarevic). Det var likadant för Kalle (Holmberg) och det är så för mig också. Men på något sätt får man acceptera vad de tycker men de måste också acceptera mig. Vissa av de grejerna de skriker är inte att göra det.

Hade du förväntat dig själv att flytten skulle väcka så pass mycket känslor?

– Jag fattade att det kommer bli en snackis. Samtidigt är det ingen som varit i mina skor. Ingen vet hur jag har resonerat utifrån parametrarna som funnits. Så det är ingen som kan veta hur jag kom till beslutet. Jag kräver inte att de ska tycka att det är kul, men jag kräver att de ska acceptera mig och acceptera det.

”Hellre ÖSK kvar än Degerfors”

Något Örebro också fått acceptera är att få tampas i botten av tabellen. Efter söndagens förlust är de fortsatt fastklamrade under strecket inför höstens avslutande omgångar.

Örebro kämpar för sin överlevnad.
Örebro kämpar för sin överlevnad.

– Jag hoppas de håller sig kvar för Örebro förtjänar att ha ett lag i allsvenskan. Nu har vi vunnit två gånger mot dem så nu ska inte jag möta dem och göra något mer där... Men jag ser mycket hellre ÖSK kvar än Degerfors, till exempel. Så de får gärna gå om och peta ner dem i stället, säger Oscar Jansson.

Samtidigt som Örebro harvar i botten tog Janssons nuvarande lag tre tunga poäng. När målvakten får frågan om det var självklart att fira dessa poäng med hemmafansen efter matchen är svaret bestämt:

– Jag måste ju få glädjas när mitt lag vinner. Jag är en Norrköpingsspelare nu och jag tänker inte vara illojal mot dem. Jag har gått vidare.

Lagkamratens hyllning

Lagkamraten Linus Wahlqvist är i alla fall glad att Oscar Jansson numer är en Norrköpingsspelare.

– Bäst på planen, absolut. Hans bästa insats här och kul för honom att hålla nollan. Att få alla ord bakom sig i andra halvlek och stänga igen.

Hur reagerar man som lagkamrat när ens målvakt blir föremål för burop och glåpord?

– Det fansen ofta inte förstår är att man blir bättre av det. Det visar ju Oscar gånger två den här säsongen när han spikat igen mot Örebro.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.