Vem är egentligen Chelseas Marina Granovskaja?

Hon handplockades till Chelsea för att vara Roman Abramovitjs assistent i samband med övertagandet av klubben 2003.

Nästan tio år senare är det Marina Granovskaja som huvudsakligen har legat bakom Londonklubbens utveckling till att bli en av sportens absoluta stormakter.

Men vem är hon egentligen, och vad händer nu när Chelsea går in i sin post-Abramovitj-era?

Följ ämnen i artikeln

Det finns en särskild egenskap som klubbrepresentanter och andra väljer att tillskriva personen som 2018 rankades som den femte mest inflytelserika kvinnan inom fotbollen av Forbes, och som fick priset som världens bästa klubbdirektör 2020.

Hon håller alltid sitt ord.

– Hennes professionalitet, hennes inställning till affärer, hur hon representerar sin klubb och sitt företag – det borde verkligen vara en modell för många människor i den här branschen, säger Arsenals tidigare huvudförhandlare Dick Law till The Athletic och betonar:

– Jag skulle säga att hon tydligt klargör vad hon vill, inte bluffar, och alltid håller vad som är överenskommet. Det finns inga sista minuten-ändringar.

Samtidigt är hon en slug förhandlare ända ut i fingerspetsarna. En representant för en annan Premier League-klubb berättar om hur möten kan te sig och använder sig av ett målande exempel.

– Jag blev överväldigad, om jag ska vara ärlig. Hon var otrolig. Varm, tillmötesgående och väldigt rak. Men hon är en tyst lönnmördare. Du sitter ner, hon får dig att känna som att du vinner och att du är älskad, men hon tömmer dig på blod utan att du förstår att det sker.

Marina Granovskaja skakar hand med Jose Mourinho.
Marina Granovskaja skakar hand med Jose Mourinho.

Sålde spelare för 1,85 miljarder kronor

Själv gör Marina Granovskaja inga intervjuer överhuvudtaget, varken i klubbens officiella kanaler och allra minst vanlig press.

Av den anledningen är hennes privatliv också okänt för den breda massan.

Det som är fastslaget är att hennes relation med Roman Abramovitj sträcker sig 25 år tillbaka i tiden, när de lärde känna varandra efter hennes studietid vid Moskvas universitet. När Abramovitj blev direktör för Sibneft, sedermera Gazprom, blev Granovskaja hans personliga assistent som han också tog med till Chelsea i samband med att han tog över ägarskapet 2003.

2010 involverades hon i klubbens övergångsaffärer och kontrakt för både spelare och tränare.

Tre år senare valdes hon i styrelsen, och 2014 blev hon officiellt utnämnd till klubbdirektör.

Bland nyckelaffärerna finns storförsäljningen av Eden Hazard till Real Madrid med ett år kvar på kontraktet, Oscar-säljet till Shanghai SIPG och David Luiz-transfern till PSG som man två år senare värvade tillbaka för ett kraftigt rabatterat pris. Sammanlagt värde? 150 miljoner pund, vilket motsvarar 1,85 miljarder kronor.

Lägg därtill det färska sponsoravtalet med Nike som sträcker sig till och med 2032 (!), värt cirka 742 miljoner kronor per år, och den totala ekonomiska succén är ett faktum.

Den stora frågan är vad som händer nu.

Roman Abramovitj har drabbats av kraftfulla personliga, ekonomiska sanktioner, vilket också har drabbat klubben. En försäljning är nära förestående, och titt som tätt anmäler diverse finanspotentater intresse för att ta över klubben.

Med eller utan den 46-åriga rysk-kanadensiskan?

Återstår att se.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.