Landslagsmålvakten Emma Holmgren klar för Lyon

Emma Holmgren, 24, lämnar Eskilstuna United.

Landslagsmålvakten är klar för den franska storklubben Lyon.

– Jag kommer till ett av världens bästa lag, det känns som ett stort steg men jag är redo att ta det, säger hon till Sportbladet.

Lyons manager Sonia Bompastor, Emma Holmgren och hennes agent Meg vid presentationen i Lyon.
Lyons manager Sonia Bompastor, Emma Holmgren och hennes agent Meg vid presentationen i Lyon.

Det har gått fort, men samtidigt varit en utdragen process.

När Sportbladet når Emma Holmgren i den franska staden Lyon har pusselbitarna fallit på plats.

Lyon har köpt loss målvakten som hade ett och ett halvt (plus ett år) kvar på sitt kontrakt med den damallsvenska tabellfemman Eskilstuna United, som bekräftar övergången på sin hemsida.

– Vi är överens, efter lite om och men. Lyon blev väldigt intresserade och Eskilstuna ville ha kvar henne och vi har fått kämpa ganska hårt med båda klubbarna, säger agenten Megan Brakes på Neverland Management.

Emma Holmgren.
Emma Holmgren.

Dominerat franska ligan

Emma Holmgren berättar om den utmanande väntan de senaste veckorna:

– Det var jättekul när jag fick höra att de var intresserade och ville ha mig. Sedan har det varit en stressig period när man inte vetat om vad som skulle ske. Men nu känns bra. Jag kommer att få spela och träna med några av världens bästa spelare vilket kommer att utveckla mig som person och fotbollsspelare, säger hon.

Lyon är en förebild inom damfotbollen. Klubben har med sin starka ägare och president Jean-Michel Aulas tidigt gjort satsningar på damlaget.

Laget har dominerat den franska ligafotbollen och tagit sju titlar i Champions League. Lyon är i Sverige förknippad med framgångsrika anfallaren Lotta Schelin, som hade en lång karriär Frankrike. I laget finns nu stjärnspelare som den franska backen Wendy Renard och norska anfallaren Ada Hegerberg. Enligt Sportbladets uppgifter betalar den franska klubben ett par hundra tusen kronor i övergångssumma för den svenska målvakten, som skriver på för två år.

Emma Holmgren kommer att konkurrera med klubbens chilenska stjärnmålvakt Christiane Endler, som värvats från konkurrenten PSG.

– Hon är extremt duktig och jag kommer lära mig mycket. Jag har strävat efter bra utveckling, när detta dök upp kändes som ett steg i rätt riktning, säger landslagsmeriterade Emma Holmgren.

”Tråkigt att lämna”

Emma Holmgren är fostrad Gamla Uppsala SK och har under sin elitkarriär spelat i Hammarby, Linköping, Uppsala och nu Eskilstuna United, som hon lämnar aningen abrupt.

– Det känns tråkigt att lämna laget och klubben, men tjejerna är glada för min skull, stolt och kul att man går vidare. Det har gått snabbt och jag hade önskat att jag kunde fått säga hej då ordentligt, men det får bli senare, säger Emma Holmgren.

Nu väntar en rivstart i Lyon. Laget och Emma åker redan i helgen till USA för semifinal mot Barcelona i Women’s International Champions Cup. 

– Väldigt snabbt och intensivt, men det är kul att det händer på en gång, säger Emma Holmgren.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.