Janne Andersson efter EM: ”Inte hänt mig förut”

Janne Andersson berättar om sorgen efter förlusten mot Ukraina.

Att det var sista matchen för sex av spelarna gjorde det extra tungt.

– Jag gick runt i omklädningsrummet i flera minuter fram och tillbaka, ut och in, och kom inte på något att säga, säger förbundskaptenen i en intervju hos Svensk Fotboll.

Efter att ha vunnit grupp E före Spanien, så blev det förlust i EM-åttondelsfinalen i Glasgow sedan Ukraina hade avgjort på övertid i förlängningen.

Janne Andersson summerar nu sommarens mästerskap med att beskriva den trycka stämningen i omklädningsrummet efteråt.

– Det var tyst, det blev ett sorgearbete inom idrotten. Folk var ledsna, alla var besvikna. Jag gick runt i omklädningsrummet i flera minuter fram och tillbaka, ut och in, och kom inte på något att säga där jag fick ihop någon vettig sammanfattning. Det är väldigt ovanligt, det har inte hänt förut för mig. Jag kunde inte hitta orden, säger Janne Andersson.

”Extra synd om dem”

Efter EM har sex spelare valt att avsluta sina karriärer i det svenska fotbollslandslaget.

Mikael Lustig, Sebastian Larsson, Marcus Berg, Andreas Granqvist, Gustav Svensson och Pontus Jansson har alla meddelat att de har spelat sin sista landskamp.

– Alla var så enormt ledsna och besvikna. Dessutom fanns det ett antal spelare som hade gjort sin sista landskamp, jag anade det och de anade det och hade väl nästan bestämt sig även om de inte formellt inte sagt det utåt. Jag tyckte extra synd om dem som inte fick vara med på den här resan lite längre. Det var totalt tomt. Den tomheten sitter i ett tag. När man kommer hem så är man helt slut och totalt färdig, säger Janne Andersson.

”Aldrig vara nöjd”

Även om förberedelserna inför kvalet till VM i Qatar nästa vinter har börjat, så bearbetar förbundskapten fortfarande traumat.

– I början tänkte man på det var femte sekund, sedan går det någon minut och sedan går det en kvart och sedan nu är det väl så att jag inte tänker på det varje dag längre. Vi skulle ha vunnit mot Ukraina men gjorde det inte, vi skulle ha avgjort matchen under ordinarie speltid. Lyfter jag blicken tycker jag att vi gjorde ett klart godkänt mästerskap som betyg, men jag kommer aldrig vara nöjd med mästerskapet i alla fall, säger Janne Andersson.

Fansen återvänder

På onsdag tas landslagstrupperna ut till VM-kvalmatcherna mot Spanien på Friends Arena torsdag den 2 september och Grekland i Aten onsdag den 8 september.

Däremellan spelas en träningslandskamp mot Uzbekistan på Friends Arena söndag den 5 september.

På hemmamatcherna kommer förbundet att kunna ta in 15 000 åskådare.

Landslaget samlas igen för första gången sedan EM på måndag i nästa vecka.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.