Hanna Lundkvist om drömflytten till Atlético Madrid

Hanna Lundkvist lämnar Hammarby för Atlético Madrid.

Nu berättar 19-åringen om sin drömflytt till Spanien.

– Det har varit ett svårt beslut att fatta men jag har känt ett väldigt stort förtroende från Atléticos sida, säger hon.

Hanna Lundkvist tillsammans med hennes agent, Megan Brakes.
Hanna Lundkvist tillsammans med hennes agent, Megan Brakes.

Sportbladet når den unga ytterbacken på måndag morgon. Hon är på plats i Madrid och på väg till sin första träning med sitt nya lag.

Helgen har varit händelserik.

I lördags var Hanna Lundkvist på plats och såg Atlético Madrids herrlag spela, det blev förlust mot Mallorca men en kväll att minnas för den unga spelaren.

I halvtid fick Hanna Lundkvist träffa klubbens president som bjöd in henne till ett kort möte i sin loge. Där hälsade Enrique Cerezo 19-åringen välkommen till klubben.

– Det var inget som vi väntade oss när vi kom till matchen. Det kändes verkligen lyxigt och man kände sig ännu mer uppskattad av klubben. Det känns inte som att alla får göra det, berättar Hanna.

Under söndagen fick se sina nya medspelare vinna ligamatchen mot Levante med 2–1, med Sveriges landslagsmålvakt Hedvig Lindahl mellan stolparna.

Ett svårt beslut att fatta

Hanna Lundkvist ser fram emot att ansluta till laget på riktigt. Beslutsprocessen har varit svårt, men den spanska ligaklubbens engagemang har blivit avgörande. Lagledningen har scoutat Hammarby-spelaren en tid och har lyft fram att hon är en spelartyp som de saknat. Som en offensiv ytterback kommer hon att fylla en lucka i spelbygget.

– Det är bra lag som vi kommer att möta i ligan, Barcelona är världens bästa lag. Det är ett högt tempo och ett snabbt spel. Jag tror att jag kommer att passa in bra i ligan med mina spetsegenskaper.

Vad ser du främst att du kommer att bidra med?

– Mycket fart i anfallsspelet, att ta löpningar och kunna slå in bollar i boxen och att jobba hårt i defensiven.

Hanna Lundkvist tillsammans med klubbens president, Enrique Cerezo.
Hanna Lundkvist tillsammans med klubbens president, Enrique Cerezo.

Beslutet har dock inte varit enkelt.

– Det är ett stort steg, hon är bara 19 år. Men Atlético har visat sedan första gången de hörde av sig hur mycket potential de ser hos henne och hur de vill jobba med henne och få henne att utvecklas, säger agenten Megan Brakes på Neverland Management.

Möjligheterna att utvecklas har varit en bidragande faktor för Hanna Lundkvist, som låtit beslutet växa fram.

– Det känns jättekul och jag känner verkligen att det är en proffsig klubb jag kommer till, som satsar och vill utveckla spelare. Det är ett stort steg att ta, men det är ett steg som känns rätt och som kan passa i min karriär, säger hon och fortsätter:

– Det har varit ett väldigt svårt beslut att ta och tankarna har gått fram och tillbaka om ifall jag skulle stanna i Hammarby eller om jag skulle flytta. Men jag ser det som en väldigt bra möjlighet. Jag känner mig ganska trygg i att de vill satsa på mig, vilket hjälpt mig i mitt beslut. När jag kommit ner hit har jag också märkt att de är glada för att ha mig här och verkligen uttryckt att de tycker det är kul.

Vad betyder det för din del att Hedvig Lindahl finns i samma miljö?

– Det känns som en extra trygghet med Hedvig i laget. Det känns som att hon verkligen är mån om att ta hand om de nya spelarna som kommer. Det känns som att hon vill vara ett stöd och det känns jätteskönt.

Hannas mor Jenny har för andra gången under den här hösten varit på plats i Madrid och hjälpt sin dotter med de praktiska detaljerna.

– Jag har fått en lägenhet och flyttat in. Det har varit jätteskönt att ha med sig henne. Hon har hjälpt mig att flytta in och laga mat.

Och nu är det dags att börja träna, hur känner du inför det?

– Det är ganska nervöst men också väldigt spännande. Jag längtar verkligen bara efter att sätta igång.

Hanna Lundkvist, som kom till Hammarby från AIK, har gjort en säsong i allsvenskan.

Bajen hade en option på ytterligare ett år, men 19-åringen väljer alltså flytt till Spanien. Kontraktet med Atlético Madrid är på två och ett halv år. Det innebär ett rejält lönelyft.

– Lönemässigt är det ett hack upp och i samma klass med vad många av våra utlandsproffs tjänar. Samtidigt är det viktigt att påpeka att ekonomin varit sekundär, hade det inte känts rätt för Hanna hade hon inte åkt dit. Klubbens angelägenhet om att få henne i laget har varit avgörande, säger Megan Brakes.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.