Spenderat 300 miljoner pund – lämnar nu Everton

Efter 300 miljoner spenderade pund och supporterkonfrontationer lämnar Evertons sportchef Marcel Brands. Dessutom gläds Man United-fansen med Anthony Elanga.

Här är dagens engelska fotbollsrubriker.

HELGENS (ENGELSKA) SNACKIS

Rafael Benitez gavs den ultimata uppbackningen under gårdagskvällen när Evertons ägare Farhad Moshiri lät sportchefen Marcel Brands lämna klubben.

Brands, som har haft jobbet sedan 2018, signerade en kontraktsförlängning så sent som i somras men valde att sluta efter att ha konfronterats av arga supportrar efter Merseysidederbyt, rapporterar Daily Mail.

”Styrelsen och jag är överens om att våra visioner för denna vackra klubb och hur den bör styras skiljer sig”, meddelade Brands i ett pressmeddelande. Nederländaren ska inte ha varit pigg på att anställa Benitez som Carlo Ancelottis ersättare i somras.

Det ska tilläggas att närmare 300 miljoner pund har spenderats under Brands tid som sportchef, även om det är oklart hur mycket makt han egentligen haft.

Under måndagskvällen planerar Everton-supportrarna en protestaktion. I samband med hemmamötet med Arsenal kommer många resa sig och lämna Goodison Park i 27:e minuten. Klubben har inte vunnit en ligamatch sedan 25 september och ligger på en 16:e plats i tabellen.

Anthony Elanga hoppade in mot Crystal Palace.
Anthony Elanga hoppade in mot Crystal Palace.

HELGENS (SVENSKA) SNACKIS

Att Anthony Elanga hoppade in mot Crystal Palace gladde Manchester Uniteds supportrar, menar lokaltidningen Manchester Evening News.

Ralf Rangnick hade tagit ut 19-åringen i truppen efter några sena återbud. Med 25 minuter kvar på klockan bytte svensken av Marcus Rashford och var därmed på planen när Fred drog in matchens enda mål.

”Bidrog med energi i offensiven”, löd MEN:s omdöme.

Det är fortfarande oklart huruvida Elanga kommer lånas ut i januari. Däremot lär det bli svårt att trycka in en januariturné med landslaget.

Bra start för Ralf Rangnick i Man United.
Bra start för Ralf Rangnick i Man United.

HELGENS DRÖMSTART

Cristiano Ronaldo återerövrade bollen mot Crystal Palace lika många gånger som han gjorde totalt under de elva Premier League-matcherna dessförinnan (tre). Efter Manchester Uniteds 1–0-seger hyllade nya interrimtränaren Ralf Rangnick portugisen och hans lagkamrater.

– Jag var positivt överraskad av den fysiska status och intensiteten som våra spelare hade. Den inledande halvtimmen var fantastisk, säger Rangnick.

– Det var extremt högt tempo, hög intensitet, hela tiden på tårna. Det enda som saknades var ett, två eller tre mål.

Rykten menar att tysken är intresserad av att behålla jobbet längre än sex månader. Samtidigt gick en av de permanenta kandidaterna, Erik Ten Hag, ut häromdagen och berättade att han är redo för nästa steg i tränarkarriären.

– Jag skulle älska att ge mig på en sådan utmaning, säger Ten Hag om att lämna holländsk fotboll till de Volskrant.

– Men jag jagar inte efter det. Om det visar sig att det steget aldrig sker kommer jag inte se på min karriär som misslyckad. Men jag anser att jag har kompetens nog för att ta mig an den utmaningen.

Bamford och Leeds firade sen kvittering.
Bamford och Leeds firade sen kvittering.

HELGENS GALNASTE

Victor Orta tappade det fullständigt i samband med Patrick Bamfords sena kvittering mot Brentford. Något - eller kanske snarare någon - hade uppenbarligen gått Leeds sportchef på nerverna innan 2–2-målet och han fick hållas tillbaka med kraft för att inte ge sig på den okända angriparen. Alltihop fångades av tv-kamerorna.

Heung-Min Son minst sagt viktig för Spurs.
Heung-Min Son minst sagt viktig för Spurs.

HELGENS STATS

Heung-Min Son har varit direkt involverad i 50 procent av Tottenhams mål i Premier League denna säsong (åtta av 16, sexmål och två assist). Endast två spelare har ett bättre snitt, Teemu Pukki i Norwich (63 procent) samt Watfords Emmanuel Dennis (55 procent).

Jonas Eidevall.
Jonas Eidevall.

HELGENS PASSNING

Att Emma Hayes och Jonas Eidevall gillar att retas med varandra vet de flesta vid det här laget. Efter Chelseas klara 3–0-seger i FA-cupfinalen mot den sistnämndas Arsenal imiterade Hayes en katt på frågan:

– Om vi är det mest dominanta laget i England just nu? Ja, så klart, en kvadrupel antyder det. Jag tyckte vi var en maskin, vi bara spann från start till mål.

Chelsea-tränarens svar anspelar rimligtvis på Eidevalls uttalande inför matchen att han är vidskeplig gällande svarta katter och att Hayes möjligen ”skulle släppa ut tusentals och låta dem springa över gatan”.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.