AIK Fotboll

AIK:s fiasko – föll hemma mot Mjällby

Av: 

Jonatan Pinheiro Diamant

Nils Rahm

Per Bohman

FOTBOLL

1–1 mot Degerfors senast, 0–1 mot Mjällby i dag.

Under lördagen tappade AIK nya poäng – och förlorade på hemmaplan i allsvenskan för första gången sedan 2020.

– Hade jag stått på läktaren hade jag också buat, säger Mikael Lustig.

AIK inledde i högt tempo mot Mjällby och hade ett par farliga situationer framför motståndarnas mål.

Hemmalagets anstormning avtog dock och i stället var det Mjällby som skulle skriva in sig i målprotokollet.

Silas Nwankwo tog sig förbi Erick Otieno i straffområdet och löpte vidare med bollen längs kortlinjen. När Nwankwo fick bollen för långt ifrån sig försökte Sotirios Papagiannopoulos täcka undan honom – men Nwankwo sträckte fram en fot och petade in säsongens fjärde mål mellan målvakten Kristoffer Nordfeldts ben.

– Hela situationen är för dålig från alla inblandade från start till det att de rullar in bollen, säger Nordfeldt.

”Släpper in ett skitmål”

AIK hade svårt att skapa kvitteringschanser och en besviken hemmapublik fick se sitt lag tappa nya viktiga poäng i allsvenskans toppstrid.

– Det är en otrolig besvikelse på vår prestation så klart, att vi inte lyckas göra mer av den här matchen, säger lagkaptenen Sebastian Larsson efteråt.

Kan du beskriva mer vad som går fel?

– Vi har väldigt mycket boll men för dålig skärpa när vi kommer runt till inläggsspel och när vi väl får in bollen är vi inte där och är tillräckligt heta. De får försvara sitt straffområde alldeles för lätt. Sedan släpper vi in ett skitmål och lyckas inte göra tillräckligt därefter för att vända på det.

I samband med slutsignalen buade stora delar av publiken på Friends arena.

– Det tillhör när man spelar i AIK. De är inte vana med att se oss förlora på Nationalarenan, det var väl lite mer än ett och ett halvt år sedan sist. Vi har gett supportrarna otroligt många fina segrar, och vi är lika besvikna som de. Hade jag stått på läktaren hade jag också buat, säger Mikael Lustig.

– Det är inte bara i AIK det sker. Vi har varit där innan, det var kris efter de första två-tre omgångarna. Malmö var tvungna att snacka med sina fans efter en torsk, Djurgården har haft sina krissamtal och Hammarby också. Det är så det fungerar. Fotbollen handlar om känslor. Skulle våra fans applådera och ge tumme upp till oss efter en förlust mot Mjällby hade jag varit ännu mer lack.

Mäktiga sviten bruten

Förlusten var AIK:s första på hemmaplan sedan den 30 november 2020 då Kalmar FF vann med 1–0. Laget hade 21 raka hemmamatcher utan förlust.

– Det är en påminnelse om att inget kommer gratis bara för att du har en bra statistik. Vi hade dessutom många raka matcher i år utan förlust som också bröts i dag. Vi får försöka bygga en ny svit, säger tränaren Bartosz Grzelak.

Tungt för AIK var också att Mikael Lustig blev utbytt skadad i den andra halvleken.

– Jag kände det tidigt att det högg till lite i ljumsken. Så jag trodde det var en bristning, men jag spelade ganska länge. Det gick okej att springa, men när jag passade med högerfoten gjorde det ont. Vi får se nu och ta det dag för dag, säger han.

AIK är i delad serieledning med Häcken med sina 24 poäng men har två matcher mer spelade än sina konkurrenter.

Mjällby gick upp på 19 poäng efter 12 matcher och ligger sjua.

– Jag är stolt över grabbarna. Vi har haft en hel del problem, många spelare som inte kan spela 90 minuter, och dessutom inga mittbackar eller ytterbackar på bänken. Det här är en tung skalp för oss, säger tränaren Andreas Brännström.

Silas Nwankwo avgjorde mot AIK.
Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

AIK Fotboll

LÄS VIDARE

Bohman: Mjällby förtjänade ALLT – en fem plus-insats

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AIK Fotboll

Mjällby AIF

Allsvenskan i fotboll