Så blev värvningen av Salaou en succé för IFK Göteborg

GÖTEBORG. Det blev tjafsigt mellan tre allsvenska klubbar.

Men IFK Göteborg värvade Abundance Salaou, 18 – som gjorde succé i sin första match för Blåvitt.

– Han har en fantastisk framtid, säger Gustav Svensson.

I våras dök fyra spelare från den meriterade fotbollsakademin ASEC Mimosas upp på provspel hos IFK Göteborg. Blåvitt skrev på egna hemsidan om ett blivande samarbete med klubben från Elfenbenskusten som sedan flera år tillbaka försett både Hammarby och Häcken med spelare.

PLUS: SILLY-SPECIAL: 60 min bara om IFK Göteborg


Gräl mellan klubbarna

Det blev lite huggsexa mellan de allsvenska storlagen om talangerna från den afrikanska talangfabriken.

Men enligt Sportbladets uppgifter var det IFK Göteborg som högg rejält på Abundance Salaou när lagkamrater till honom ansågs som ännu större löften av de allsvenska konkurrenterna.

I 2–0-segern mot Sirius gjorde centrale mittfältaren Salaou debut i allsvenskan för IFK Göteborg och svarade för en smått sensationell insats som bland annat gav ett assist (till Marcus Bergs 1–0).

– Det var en bra match eftersom det var min första match i IFK. Jag njöt verkligen av matchen, säger den djupt religiöse 18-åringen och kommenterar sitt assist:

– Jag tackar Gud som fick det att hända. Det var ett bra assist.

Varför blev det IFK Göteborg för dig?

– Det här var ett beslut av mig själv och direktören i ASEC Mimosa. IFK Göteborg är en bra klubb som passar för mig.

I början av augusti skrev 18-åringen på för IFK Göteborg i ett avtal som gäller till 2026.

Abundance Salaou i sin debut
Abundance Salaou i sin debut

Fastnade för varandra

Mikael Stahre förklarar hur Blåvitt kunde lägga beslag på talangen.

– Dom (ASEC Mimosas ungdomslag) var ute på den här berömda touren och de (fyra spelare) var med och tränade med oss i april. Salaou gjorde bra ifrån sig och hans egenskaper tilltalade oss.

– När han åkte härifrån i våras hade vi kommit ganska långt i diskussionerna med honom, hans rådgivare och hans akademi, säger IFK Göteborgstränaren.

När Abundance Salaou – det är inte helt vetenskapligt fastställt huruvida hans smeknamn är ”Abu” eller mer göteborgska ”Abbe” – byttes ut efter 72 minuter fick han rungande ovationer och en klapp på axeln av lagkaptenen Marcus Berg.

Det är uppenbart att flera av IFK Göteborgs mest rutinerade spelare och tidigare A-landslagmän tagit den unge ivorianen under sina vingar.

– Alla är väldigt snälla och vänliga. Dom visar hur vi ska försvara oss, hur vi ska spela. Dom är verkligen snälla, säger Salaou till den samlade presskåren i den mixade zonen på Gamla Ullevi på engelska.

– Innan jag kom hit såg jag några av IFK:s matcher och jag uppskattar verkligen Marcus Berg. Han är en skicklig målgörare och en bra kapten. Det är flera väldigt bra spelare här.

De erfarna hjälper till

Tvåmålsskytten och matchvinnaren Marcus Berg sa efteråt om Abundance Salaous första match för IFK Göteborg:

– Det är jättekul att han kommer in. Det är en ung, jätteduktig kille. Han har kommit in bra i gruppen. Han ser och läser spelet väldigt bra och verkar ha väldigt enkelt för sig att ta till sig information.

– Vi ska hjälpa honom med allt vi kan, säger Berg.

Gustav Svensson:

– Han har en fantastisk framtid. Han är lyhörd, jobbar stenhårt, har bra teknik och blick. Han har mycket att lära men man ser att han har väldigt mycket i sig. Det kommer bli otroligt roligt att följa honom. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.