Allsvenskan i fotboll

AIK krossade Djurgården i derbyt

Sebastian Larsson hjälte med läcker frispark

Av: 

Felix Tornberg

Hugo Månsson

FOTBOLL

AIK krossade rivalen Djurgården med 4–1 på Tele2 Arena.

Som så många gånger förr var det Sebastian Larsson som låg bakom segern med ett frisparksmål.

– Jag försöker med dem titt som tätt och har varit lyckosam några gånger, säger han.

I en het batalj på alla sätt och vis var AIK hetast på plan. Inför Djurgårdspubliken fick bortalaget med sig alla tre poäng efter 4–1 på resultattavlan.

– Det fattar ni också, att vi är väldigt nöjda med den här segern, sammanfattar AIK-tränaren Bartosz Grzelak och får medhåll från Sebastian Larsson.

– Skönt så klart. Alla segrar är viktiga, men alla vet vad ett derby betyder på bortaplan. Viktigt tabellmässigt och känslomässigt var det väldigt skönt så klart, säger han till Sportbladet.

”Bra bollbana”

Efter 1–1 i paus kom AIK ut som det hetare laget i den andra halvleken.

I den 50:e minuten fick bortalaget ett frisparksläge. Fram klev – förstås – Sebastian Larsson och curlade bollen i en båge över Jacob Widell Zetterström i Djurgårdsmålet.

– Det är skönt när de där går in. Jag försöker med dem titt som tätt och har varit lyckosam några gånger, säger Sebastian Larsson.

Var det medvetet att få den över honom?

– Tanken var att få den lite mer mot första stolpen, men då får man gå på den ganska hårt för att den ska gå in där. Jag fick en väldigt bra bollbana. Det är väldigt trevligt när man försöker och de går in.

Djurgårdens målvakt Jacob Widell Zetterström är självkritisk till frisparksmålet – och menar att han borde ha tagit den.

– Ja, det tycker jag att jag borde. Samtidigt gör han (Larsson) det bra och får en riktigt fin träff på bollen. Men jag tycker absolut att jag ska ta den, säger han.

Men Widell Zetterström blev inte överraskad av frisparken.

– Nej, jag vet om att han är en fantastisk frisparksskytt. Jag var förberedd på skottet och sen får han den att dimpa ner i bortre gaveln.

– Det är surt. Men det är inte så mycket att lägga fokus på. Det gäller att se vad man gjorde fel och se till så att det inte händer igen.

”Förlorar på fasta”

Djurgårdens lagkapten Magnus Eriksson var kritisk till lagets insats efter matchen.

– Vi förlorar tyvärr matchen på fasta situationer. Där är de (AIK) är tunga. Vi gör allt vi kan men det räcker inte till i dag. Vi är dåliga på fasta situationer, och vi brukar vara jävligt kliniska, så det är en miss någonstans som vi gör, säger Eriksson.

Segern betyder att AIK kryper närmare Djurgården i tabellen. Nu bara tre poäng efter.

För Djurgården innebär resultatet att man missar chansen att återta serieledningen. Laget ligger på samma poäng som Malmö FF, men med sämre målskillnad.

– Vi har oss själv att skylla. Det är bra bollar in, men det är klart att vi inte ska släppa in tre på fasta, säger Eriksson.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

LÄS VIDARE

Bank: Djurgården står med en poäng i fickan och flinar

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Djurgårdens IF Fotboll

AIK Fotboll

Fotboll