Målsnålt igen – men Sverige vann

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYR N
Lotta Schelin frälste Sverige.
FOTBOLL

ALBUFEIRA. Två svenska stolpträffar och på nytt målsnålt.

Lotta Schelins snygga solomål mot Australien blev väl ensamt.

– Ska man vara krass får man inte missa de lägena vi har när det väl gäller, säger matchhjälten.

Pia Sundhage sa inför premiärmatchen i Algarve Cup att Sveriges anfallsspel är förutsägbart och att det finns för lite variation.

Men mot den tuffa världssexan Australien kom till och med stolpträffarna i par när både Hanna Folkesson och Jessica Samuelsson brände sina lägen.

– Åh, ”Jessie” alltså. Jag la upp en macka åt henne och hon kändes lugn, som att hon skulle sätta den. Men så satte hon den i stolpen, säger Kosovare Asllani med glimten i ögat.

Schelin avgjorde

Efter en timmes spel klev dock Sveriges vassaste målskytt genom tiderna fram. Lotta Schelin, som missat ett drömläge i första, tråcklade med sig bollen och sköt distinkt in bollen till 1–0 efter ett fint solonummer.

– I nio av tio sådana lägen spelar man, men jag bara fick en känsla och kom loss bra från försvararen. Ibland när man har missat ett riktigt bra läge innan så får man det där lilla jävlar anammat, säger 33-åringen efter sitt 86:e landslagsmål.

”Får inte missa lägena”

Efter ett målsnålt OS för svensk del letar laget nu målformen. Men sedan succéturneringen i somras har det inte blivit några sprakande matcher framåt. Förutom 7–0-vinsten mot ett betydligt svagare Iran har det nu bara blivit tre svenska mål på sex matcher.

– Ska man vara krass får man inte missa de lägena vi har i matcher som gäller, vi vet det. Och det känner man själv när man har sådana lägen. Men i den här tiden på året är det lättare att vända det till något positivt, att vi faktiskt skapar alla de här lägena mot ett bra Australien, säger Lotta Schelin.

Sverige möter Kina, som förlorade dagens match mot Nederländerna med 0–1 i nästa match. Den spelas på fredag.


Så spelade Sverige; (4–3–3): 1 Hedvig Lindahl - 15 Jessica Samuelsson (72), 5 Nilla Fischer, 3 Linda Sembrant, 2 Jonna Andersson - 23 Elin Rubensson (46), 7 Lisa Dahlkvist (72), 17 Caroline Seger - 11 Stina Blackstenius (46), 9 Kosovare Asllani, 8 Lotta Schelin (81).

Inhoppare: Hanna Folkesson (46), Pauline Hammarlund (46), Hanne Gråhns (72), Lina Hurtig (72), Mimmi Larsson (81).