”Det hade inte varit fel med fem dagar i Dubai”

Landslagsspelarna om återbuden: Kan köpa det

Foto: PONTUS ORRE/INSTAGRAM/THINKSTOCK
FOTBOLL

Rasmus Elm och Oscar Wendt avslutade sina landslagskarriärer före samlingen till VM-kvalmatchen mot Vitryssland samtidigt som Zlatan Ibrahimovic nu får tre veckor ledigt när han inte längre spelar i landslaget.

Så frågan är: Landslaget eller semester?

– För mig är landslaget bland det roligaste jag har gjort men det hade inte varit helt fel med fem dagar i Dubai, säger Mikael Lustig.

Reserv i en landslagstrupp eller sällsynt, och för många välbehövlig, ledighet? Frågan blev återigen aktuell när Oscar Wendt, som blivit förbisedd av såväl Erik Hamrén som Janne Andersson under sin landslagskarriär, valde att tacka för sig i Blågult trots att han blev uttagen till VM-kvalet mot Vitryssland.

”Ingen blixt från klar himmel”

– Först och främst är det oerhört tråkigt, han är en fantastisk fotbollsspelare men också en fantastisk person – en oerhörd glädjespridare och omtyckt av alla. Det är så klart ett tråkigt beslut men sedan får man också respektera det. Det kommer inte som en blixt från klar himmel enligt mig, säger Mikael Lustig om 31-årige Wendt.

Innan samlingen tackade även 29-årige Rasmus Elm för sig i landslaget, ett beslut bland andra 28-årige Erik Johansson och 30-årige Pontus Wernbloom sedan tidigare också tagit.

– För mig är landslaget bland det roligaste jag har gjort. Jag tycker det är fantastiskt kul att komma till samlingarna, vara med grabbarna och spela för mitt land. Men det är olika personligheter och olika situationer där hemma också. Man får respektera deras beslut, säger 30-årige Mikael Lustig.

Samtidigt medger Lustig att han kan avundas de fördelar spelarna som avstår landslagsspel får. Zlatan Ibrahimovic, som tackade för sig efter EM förra sommaren, får nu tack vare landslagspensionen och en avstängning matchledigt i tre veckor innan Manchester Uniteds möte med Everton den 4 april.

”Bra för Zlatan med vila”

Samtidigt som det svenska landslaget samlades på måndagen poserade 35-åringen istället på bild med den spanske kungen.

– Med Zlatans ålder och tunga kropp kan det vara bra med lite vila för honom och Erik Johansson är en speciell kille så för honom kan det också vara bra med lite ledighet. Men det är från individ till individ. För mig är det oerhört hedrande och en ära att få vara här så de kommer få sparka ut mig den dagen de inte vill ha mig här, säger Pontus Jansson.

– Det är klart att det som fotbollsspelare inte är mycket ledighet och familjen får ta lite stryk. Jag vet också att de i Celtic som inte är med får fyra-fem dagar ledigt nu också. Men karriären är inte jättelång heller, sedan vet man inte vad som händer men för egen del tänker jag gneta på så länge det går, säger Mikael Lustig.

Kan du ändå förstå dem?

– Ja, det är klart att jag kan köpa det. Det hade inte varit helt fel med fem dagar i Dubai heller, säger Lustig.