”Han blir vår viktigaste spelare i år”

MFF-tränarens överraskande val

avJohan Flinck

Foto: Christian rnberg / BILDBYR N
Lasse Nielsen och Markus Rosenberg.

MALMÖ. Ikonen Markus Rosenberg?

Nej.

Mittfältsmotorn Anders Christiansen när han är frisk?

Nej.

– Lasse Nielsen blir vår viktigaste spelare, säger MFF-tränaren Magnus Pehrsson.

Vem blir Malmö FF:s viktigaste spelare i år?

Ryggmärgsreflexen säger nog, precis som de senaste åren, Markus Rosenberg – ikonen och lagkaptenen.

Många skulle efter försäsongen säga att det är Anders Christiansen – den danska mittfältsdynamon som äntligen är på gång igen efter långtidsskadan.

Någon kanske svarar Magnus Wolff Eikrem med tanke på alla poäng han står för.

Men för MFF-tränaren Magnus Pehrsson är svaret ett annat – Lasse Nielsen, den danske mittbacken som är klubbens enda riktiga nyförvärv.

Tränade honom som ung

– Lasse har fått, och tagit, en stor roll som ledare och som mittback där han har mycket pondus och erfarenhet. Så jag svarar honom, säger Pehrsson.

Är du förvånad över hur snabbt han tagit en ledarroll?

– Inte förvånad men jag är glad över att han smält in så bra. Det känns att han kommer från Champions League-spel med Gent. Han har väldigt hög nivå både i spelet men också i sin kommunikation och i sitt ledarskap. Jag är väldigt tacksam för det.

MFF-tränaren öser beröm över nyförvärvet som han tränade som ung i Ålborg för sex-sju år sedan.

– Redan då var han en väldigt bra försvarsspelare. Han hade snabbheten och beslutsamheten. Sen dess har han adderat ett bättre positionsspel plus att han nu är väldigt bekväm med att bygga upp spelet. Med allsvenska mått mätt är han en väldigt komplett mittback.

”Otrolig ledarkille”

För många är nog Rosenberg det automatiska svaret på frågan vem som är er viktigaste spelare?

– Markus Rosenberg är ju vår kapten och han är superviktig. Men jag tänkte mer att vi i backlinjen hade behov av en ledargestalt sedan Kari Arnason lämnade. Vi kan nog leva med att spela några matcher utan Markus. Det kan vi såklart med Lasse också, men jag tror att han på det viset blir väldigt viktig.

Rosenberg kan leva med att hans tränare pekar ut Nielsen och inte honom som den viktigaste spelaren i år.

– Lasse är en otrolig ledarkille; en pådrivare och en jäkla vinnare. Vi har fått in en riktig ledare i backlinjen, sen har du bra ledare på mitten och förhoppningsvis bra ledare där uppe och så Johan (Wiland) där bak. Det gäller att ha en i varje led. Det är jäkligt svårt när man har en gaphals längst bak och så en längst fram. Då missar du det däremellan. Jag tror att Lasse blir otroligt viktig för oss i slutändan, säger Rosenberg.

ARTIKELN HANDLAR OM