Räddade klubben tack vare Football Manager

Tyska jättesuccén – coachas av 384 olika tränare

Foto: PASCAL SKWARA

avMartin Tolén

FOTBOLL

TC Freisenbruch är Tysklands nya poplag.

Anledningen? 384 olika managers – inspirerade av datorspelet Football Manager – styr klubben framför sina datorer.

– Det här räddade klubben, säger klubbdirektören Peter Schafer.

Tyska TC Freisenbruch, från Essen strax utanför Dortmund, är fotbolls-Tysklands nya succélag.

Division 9-laget är på väg upp till division 8 – tack vare 384 olika managers framför sina datorer.

Inspirerade av det interaktiva datorspelet Football Manager – där man kan ta över en klubb, sätta upp taktik, köpa och sälja spelare samt anpassa både träning och scouting – styrs klubben de olika tränarna via nätet.

”Folk tycker att det är perverst”

Med hjälp av videoklipp, rapportering och noggranna detaljer kring varje spelare kan de 384 olika tränarna rösta för att byta ut en spelare under match.

– Vissa människor tycker att det här är pervest, men jag tycker att det är öppet och transparent. Alla spelare vet vilken klubb de tillhör, säger klubbdirektören Peter Schafer enligt ESPN.

Foto: PASCAL SKWARA
TC Freisenbruch håller till i Essen i västra Tyskland.

För bara fem dollar (motsvarande 44 svenska kronor) blir du en av tränarna i klubben och får rätten att delta i besluten. Idén föddes efter att klubben rasat i ligasystemet och dessutom dragit på sig stora ekonomiska skulder.

– Styrelsen var tvungna att bestämma ifall klubben skulle läggas ned eller om det fanns något galet som vi kunde göra för att rädda den. Vi ville göra något galet, planerade för det i två år – en tekniker, en finansman och jag själv – och det här är vad vi kom fram till som räddade klubben, säger Peter Schafer.

”Håller inte med tränaren”

Succén har även varit total. De 384 olika tränarna har styrt laget till 17 av 18 segrar i ligan, är på väg upp i division 8 och bara släppt in fyra mål på hela säsongen.

Den ende fysiskt närvarande tränaren, Mike Mollensiep (med meriter från spel i Bundesliga med Schalke 04), kommer med förslag till uppställning och taktik som sedan internettränarna kan ändra hela vägen fram till matchstart.

Till kommande säsong har dock Mollensiep meddelat att han avgår och jakten på en ny, fysiskt närvarande, tränare är igång bland de 384 olika internettränarna.

– De flesta av gångerna håller jag inte med tränaren. Det är skönt att ha hans tanker, men jag känner till flera av spelarna och har sett dem i flera år så jag har min åsikt klar, säger Patrick Schmidt, en av internettränarna som reser 20 mil för att se ”sitt” lag spela hemmamatcher.

LÄS OCKSÅ: Wolfsburg värvade tv-spelsstjärnan

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll

Bundesliga