Spelarna: "Foppa" näst bäst i hela Bundesliga

Publicerad 2017-01-09

Hyllningarna av Emil Forsberg vägrar ta slut.

Nu har svensken – av spelarna själva – röstats fram som näst bäst i hela Bundesliga.

I samma omröstning har ”Foppa” dessutom lyfts fram som ”höstens genombrott”.

Precis som hela RB Leipzig har Emil Forsberg tagit Bundesliga med storm under debuthösten 2016.

Med knappt halva säsongen spelad är klubben på andra plats i den tyska högstligan, tre pinnar bakom Bayern München. En som i högsta grad har bidragit till detta är just Emil Forsberg som svarat för fem mål och åtta assist på 15 matcher – ett facit som gjort att han av högt aktade fotbollsmagasinet Kicker utsetts till ligans bästa offensive mittfältare.

Nu har den svenske landslagsspelaren fått en ny smickrande utnämning.

Via just Kicker har spelarna i Bundesliga röstat fram höstens mest framstående utövare i ligan där Borussia Dortmunds Pierre-Emerick Aubameyang blev etta med 33,6 procent av rösterna.

”Foppa” etta och tvåa

Tvåa av samtliga spelare i Bundesliga? Emil Forsberg.

Med 23,1 procent av spelarnas röster hamnar 25-åringer knappt nio procentenheter före världsstjärnan Robert Lewandowski. Och i en annan kategori var han bäst av samtliga – nämligen i den som utser vem som stått för höstens genombrott.

Forsberg fick flest andel spelarröster, 20,6 procent. Tvåa blev Ousmane Dembele, Borussia Dortmund, med 15,5 procent.

Till våren arrangerar Kicker en ny omröstning. Återstår att se om Forsberg står sig lika högt då.

Zlatan, Johnsson och Forsberg rankas högt

Han är dock inte ensam om att stå upp bra i konkurrensen ute i fotbolls-Europa. I en undersökning har Football Observatory, en researchgrupp inom det internationella centret för idrottsstudier CIES, lyft fram statistik och siffror i en omfattande rapport som pekar ut vilka som har presterat bäst under höstsäsongen.

Och där är det inte bara Emil Forsberg som rankas högt upp – utan även, föga överraskande, Zlatan Ibrahimovic och målvakten Karl-Johan Johnsson.

Football Observatory konstaterar i sin framställning att den svenske Guingamp-keepern i franska Ligue 1 på delad plats är tredje bäst i de fem största ligorna i Europa (England, Spanien, Tyskland, Italien och Frankrike), endast slagen av Bayern Münchens Manuel Neuer och Stephane Ruffier, St-Ettiene.

Zlatan å sin sida placeras på en delad sjätteplats på listan av forwards som toppas av Cristiano Ronaldo, tätt före Lionel Messi.

Bland de bästa offensiva mittfältarna är det bara Manchester Citys Kevin De Bruyne och Philippe Coutinho, Liverpool, som rankas före Emil Forsberg som liksom Karl-Johan Johnsson är delad trea på sin position.