Suarez protest mot Fifa – bojkottade galan

Bilden ifrågasätts – svarade Fifa med en hämnd?

Foto: TT
Luis Suarez.
FOTBOLL

Barcelonas spelare dök inte upp när Cristiano Ronaldo prisades.

Klubben hävdade att det var för att förbereda sig för cupmötet med Athletic Bilbao.

Men nu avslöjar La Nación att Luis Suarez avstod i protest mot Fifa.

Cristiano Ronaldo, 31, prisades som årets fotbollsspelare 2016 vid Fifagalan i Zürich i måndags.

– Det är synd att inte våra vänner från Barcelona kunde vara här och se det här, sa Ronaldo i sitt tal som en tydlig pik mot att ingen från Barcelona närvarade vid galan.

Barcelona motiverade det hela med att laget stoppats från att närvara för att i stället ladda för cupmötet med Athletic Bilbao två dagar senare.

Men nu avslöjas en annan sanning.

Tackade nej i protest

Enligt La Nación och spanska AS hade Luis Suarez redan tackat nej till galan innan Barças officiella besked.

Anfallsstjärnan ska ha tackat nej i protest mot den fyra månader långa avstängning som Fifa bestraffade honom med efter ”bit-attacken” mot Giorgio Chiellini under VM 2014.

– Jag behandlades sämre än en huligan. Jag förbjöds att gå på fotbollsmatcher, fick inte träna och ja, jag gjorde ett misstag som var fel, men det var nästan inte ens meningsfullt att fortsättra och något jag inte förstår. Det var nästan värre än att jag hade missat ett dopningstest, sa Barçastjärnan själv om avstängningen två år efter attacken då han var tillgänglig för landslagsspel igen.

Fifas val av bild ifrågasätts

Spekulationerna om Suarez bojkott av Fifagalan har fått ännu mer spinn sedan Fifa presenterade årets lag.

Luis Suarez tog plats i anfallet tillsammans med Lionel Messi och Cristiano Ronaldo. Men medan samtliga spelare visades upp på bild med ett ”normalt porträtt” fick Suarez synas på bild, något missvisande, där hans tänder syntes väldigt tydligt.

”Varför valde Fifa den här bilden på Suarez?”, skriver en Twitteranvändare.

”Ett kontroversiellt val av bild där Suarez demonstrativt visar upp tänderna. Dessutom är bilden fem år gammal vilket avslöjas av landslagsdräkten...”, skriver La Nacion.